Hronika

Imam Beganović: I moje su dijete napali zbog mene

Imam Beganović: I moje su dijete napali zbog mene
Imam Beganović: I moje su dijete napali zbog mene

VISOKO - Moj sin nikada nije pravio probleme niti se kome zamjerio, pa napad na njega mogu povezati jedino sa svojim slučajem, govori velikokladuški imam Selvedin Beganović, čiji je sin Amar (16) napadnut u mjestu Poriječani, nadomak Visokog.

Njega je maskirana osoba presrela u utorak naveče te mu drvenim predmetom nanijela lakše povrede glave, potvrđeno je iz MUP-a ZDK, čiji pripadnici vode istragu u ovom slučaju. Amar je zadobio više udaraca drvenim predmetom u glavu, kao i ranu na nozi, a u Dom zdravlja Visoko odvezao ga je otac.

"Nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja osjeća se dobro. Napadnut je kada je išao prema kući mojih roditelja, gdje smo trenutno. Napadač ga je udario nekoliko puta tvrdim predmetom, a potom pobjegao", kazao je imam Beganović, te dodao da u interesu istrage ne želi dublje komentarisati ovaj događaj.

"U toku su aktivnosti na utvrđivanju vjerodostojnosti iskaza dječaka, odnosno pod kojim se okolnostima napad desio", kazala je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Prije nekoliko dana imam je otišao na jednomjesečni godišnji odmor, koji planira provesti kod majke u rodnom Visokom. Tada je rekao da je takvu odluku donio u konsultaciji sa svojim pretpostavljenima u Islamskoj zajednici, kako bi se smirila situacija u vezi s napadima na njega.

Naime, od decembra protekle godine Beganović je četiri puta napadnut praktično na istom mjestu, u dvorištu džamije u selu Trnova, nadomak Velike Kladuše, gdje vrši službu. Svaki put su mu nanesene teške tjelesne povrede, a samo zahvaljujući sopstvenoj spretnosti i prisebnosti uspio je odbraniti goli život. Policija nije uspjela identifikovati napadača, a napadi se povezuju sa selefijskom zajednicom, koja je vrlo aktivna na ovim prostorima, te njegovim protivljenjem radikalizaciji ovdašnjih vjernika i praksi regrutovanja mladih za odlazak na sirijsko i iračko ratište.

Vjernici ne daju imama

Vjernici u Trnovi su, kako kažu, dobili nezvaničnu informaciju da je već donesena odluka o premještaju imama Selvedina Beganovića, čemu se njih većina protivi. Stoga su pokrenuli peticiju za njegov ostanak u džematu u Trnovi, kod Velike Kladuše.

"Od 1.200 stanovnika u Trnovi, prikupili smo oko 1.000 potpisa onih koji žele da Beganović ostane u Trnovima i to ćemo uputiti Rijasetu Islamske zajednice u BiH, neka vide da mi ne damo našeg efendiju", kazao je Mirsad Keserović, jedan od organizatora peticije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije