Hronika

"Inspektor Kos tražio 100 KM dnevno da me čuva"

"Inspektor Kos tražio 100 KM dnevno da me čuva"
"Inspektor Kos tražio 100 KM dnevno da me čuva"

BANJALUKA - Milijana Jović iz Tuzle optužila je u banjalučkom Osnovnom sudu Ognjena Kosa, inspektora CJB Banjaluka, da joj je prijetio hapšenjem i drugim ucjenama, poput protjerivanja iz Banjaluke, ukoliko mu ne bi plaćala reket od 100 KM dnevno na ime zaštite tokom pružanja seksualnih usluga mušterijama.

"Inspektor Kos mi je pred jednim hotelom rekao da moram s njim ići u policiju i da mogu raditi ako ću njemu plaćati 100 KM. Nisam mu dala novac, a on mi je rekao da moram otići iz Banjaluke za pet dana", ispričala je Jovićeva.

Zanimljivo je da je inspektor Kos pozvan da svjedoči u nastavku suđenja, ali samo ukoliko Tužilaštvo pribavi njegovu tačnu adresu!

Jovićeva je u nastavku svjedočenja rekla kako i pored ucjena nije željela Kosu dati novac niti otići iz Banjaluke.

"Kada mu nisam dala novac, on je ponovo došao, odveo me u policiju i tamo me išamarao", izjavila je Jovićeva pred Sudskim vijećem.

Jovićeva je već druga prostutka koja je prozvala inspektora Kosa tokom svjedočenja u postupku protiv Milutina Tomića, optuženog za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije.

Ona je navela i da je u Banjaluci stanovala kod Adise Šišić, kada je počela pružati seksualne usluge.

"Adisa mi je rekla da dnevno moramo plaćati 100 KM za zaštitu i 40 KM za oglase u kojima smo nudili seksualne usluge. Pola sata s mušterijama naplaćivale smo 100 KM", istakla je u svjedočenju Jovićeva.

Adisa Šišić je tokom svjedočenja u aprilu ove godine izjavila da je Ognjenu Kosu, inspektoru CJB Banjaluka, morala plaćati dnevni reket kako je ne bi tukao.

Ona je tada u šokantnom svjedočenju ispričala da je Kosu tako plaćala po 100 KM dnevno, te da bi je ovaj istukao ukoliko nije imala novac.

Šišićeva je u svjedočenju pred Sudskim vijećem ispričala da je novac od svake treće mušterije morala dati inspektoru Kosu kako joj ne bi bila ugrožena bezbjednost.

Dodala je da bi dobila batina ukoliko ne bi isplatila naznačeni novačni iznos.

Ispričala je i da jedno vrijeme zbog inspektora Kosa nije ni smjela dolaziti u Banjaluku.

"To bih mu rekla i sada da ga vidim, ne bojim se više nikoga, jer je to istina i tako je bilo", izjavila je na kraju svjedočenja Šišićeva.

Obje prostutke svjedočile su na poziv Okružnog tužilaštva Banjaluka u postupku protiv Milutina Tomića, koji je uhapšen 29. septembra 2009. godine u banjalučkom naselju Tunjice.

Prema navodima iz optužnice, Tomić je od aprila do 29. septembra 2009. godine organizovao pružanje seksualnih usluga na području grada Banjaluke, u motelu "Odmor".

Šišićeva ispričala da je novac od svake treće mušterije morala dati Kosu

U optužnici se navodi da su optuženi u pomenutom motelu držali dvije prostituke, i to jednu Moldavku i jednu državljanku BiH, koje su za novac pružale seksualne usluge mušterijama.

U čitavom slučaju zanimljivo je da je upravo inspektor Kos vodio istragu protiv Tomića, a fotografi su čak zabilježili i kako privodi Tomića u banjalučko Okružno tužilaštvo u septembru 2009. godine.

Snježana Živković, banjalučki tužilac, u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj slučaj, izjavila je ranije da ne može govoriti detaljnije o tome da li će biti sprovedena istraga protiv inspektora CJB Banjaluka.

"Ne mogu ja vama govoriti šta ćemo raditi i kakvi su nam sve dokazi, niste stranka u postupku. To je službena tajna dok postupak traje. Naravno da će biti provjereni iskazi svjedoka, ali nakon postupka koji je u toku", izjavila je Živkovićeva.

"Nezavisne" su još u septembru prošle godine od izvora bliskog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dobile potvrdu da je protiv inspektora Kosa podnesena anonimna prijava koja ga tereti za podvođenje.

Daljom provjerom saznali smo da je prijava stigla na adresu "Krimolovaca", te da je ubrzo proslijeđena MUP-u RS na dalje postupanje.

Umjesto istrage, inspektori koji su dobili u rad ovaj predmet pokušali su doći do identiteta osobe koja je podnijela prijavu, ali nisu uspjeli u tome.

"Nezavisnim" je tada i u MUP-u RS potvrđeno da znaju za prijavu protiv Kosa i da je predmet u fazi istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije