Hronika

Institucijama poklanjali CD-ove pa ih naplaćivali: Prevarama "ugrabili" 75.000 KM

Institucijama poklanjali CD-ove pa ih naplaćivali: Prevarama "ugrabili" 75.000 KM
Foto: Ilustracija | Institucijama poklanjali CD-ove pa ih naplaćivali: Prevarama "ugrabili" 75.000 KM

BANJALUKA - Policija je za seriju prevara prijavila tri lica, osumnjičena da su obmanula više od 20 institucija i preduzeća na području Banjaluke i okoline, oštetivši ih za 74.650 maraka.

Muljaže su izvedene na nesvakidašnji način. Sumnja se, naime, da su firmama i ustanovama nuđeni navodno besplatni CD-ovi sa zakonima i propisima RS i BiH, a potom su im ti diskovi naplaćivani.

Kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, osumnjičeni su Aleksandar Veselinović (36) iz Sarajeva, direktor firme "S-list", Dušan Oluić (62) iz Banjaluke, te Dejan Kačavenda (45) iz Gradiške, osnivač "S-lista".

Protiv tog trojca je, kako nam je potvrđeno, izvještaj podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, a tereti ih da su od aprila 2014. godine do jula ove godine zajedno izveli 27 prevara, od čega 25 poslovnih, ali i da su se lažno predstavljali.

Iz policije je potvrđeno da se sumnja da su oštećena 23 pravna lica čija su sjedišta na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka, a kako nezvanično saznajemo, u pitanju je više fakulteta u Banjaluci, ali i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Banjalučka berza... Sumnja se da su prevareni i Dom zdravlja Banjaluka, Komisija za hartije od vrijednosti, Vodovod u Laktašima, "Pošte Srpske", Narodna skupština RS, Gradska uprava Banjaluka, "Nestropetrol", Univerzitetski klinički centar RS...

Veselinović je osumnjičen da se lažno predstavljao da dolazi ispred službenog glasnika RS i  BiH i da dostavlja besplatne kompakt-diskove sa zakonima i propisima RS i BiH.

Terete ga da je navodio zaposlene u firmama, odnosno ustanovama da potpišu i ovjere potvrde o prijemu materijala, a potom te dokumente ispravljao.

"Osumnjičen je da je dopisivao cijene bez njihovog znanja, i na osnovu njih sačinjavao fakture u ime preduzeća kojim rukovodi, obavezujući ih da isplate nepostojeće i neželjene obaveze", pojašnjava Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, uz navođenje inicijala. 

Oluić je osumnjičen za dvije prevare, jer je kao jedan od dostavljača spornih kompakt-diskova obmanuo dvije firme dostavljajući im navodno besplatni materijal, te na potvrdu o predaji materijala dopisao cijene.

Kačavenda je osumnjičen da je, znajući šta se događalo, pozivao predstavnike dva preduzeća da plate fakture, iako je bio svjestan da su obaveze u fakturama nepostojeće.

Stav smo pokušali dobiti i iz firme "S-list", ali nismo uspjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije