Hronika

Ispitani zbog pokušaja rušenja krsta

Ispitani zbog pokušaja  rušenja krsta
Ispitani zbog pokušaja rušenja krsta

SARAJEVO - Trojica mladića koji su preksinoć pokušali srušiti krst postavljen na Zlatištu kod Sarajeva ispitani su danas u policijskoj stanici Pale, dok se četvrti mladić i maloljetnik nisu pojavili u stanici.

Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, kazala je da se četvrta osoba nije pojavila zbog zdravstvenih razloga te da bi trebalo uskoro da bude ispitana.

U policiji saznajemo da je riječ o T.H. (20), K.P. (22), M.H. (27), O.S. (29) i jednom maloljetniku. Iz policije su kazali da su sve osobe s prebivalištem u Kantonu Sarajevo. Potvrđeno nam je da se jedan od mladića koji su pokušali srušiti krst zove Mirza Hatić. On je dao izjavu i nekim medijima u Sarajevu, te poručio kako će, ako krst ne bude uklonjen za dva dana, ponovo učiniti isto. Tešićeva je navela da je policija dojavu o tome da neko pokušava srušiti krst dobila oko 22.50.

"Policijska patrola je potom na mjestu događaja zatekla dva automobila i pet osoba, među njima je bio i jedan maloljetnik. Osobe su privedene na informativni razgovor, ali je tužilac nakon ispitivanja rekao da nema osnova krivičnog djela te ih je pustio uz obavezu da se u ponedjeljak jave na informativni razgovor", kazala je Tešićeva.

Nezvanično doznajemo kako je grupa mladića krst vezala sajlom i vukla automobilom. Ekipa "Nezavisnih" kod krsta je danas zatekla nekoliko turista iz Rusije u obilasku koji su se slikali, a za to sve vrijeme policijska patrola kružila je oko mjesta, dok se veliki broj građana u automobilima kratko zaustavljao da bi fotografisao.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, rekao je da mu je stalo do toga da građani Sarajeva ispravno reagiraju na postavljanje krsta na Zlatištu.

"Iza toga ne stoje Srbi iz RS ili naše komšije iz Istočnog Sarajeva, zato je važno da građani Sarajeva mirno reagiraju i ne poduzimaju ništa, jer će krst otići zajedno s izborima", poručio je Komšić.

U saopštenju Regionalne koordinacije porodica nestalih, a koju potpisuje predsjedavajući Mirko Vranić, ističe se da Srbi u Sarajevu nisu ravnopravni.

Endi Mekgafi, glasnogovornik Delegacije EU u BiH, poručio je da bi lideri i politički akteri u BiH u svakom trenutku trebalo da podržavaju pomirenje i vladavinu prava, te da potez postavljanja krsta na Zlatištu podriva oboje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije