Hronika

Istraga o nesreći u Mostaru: Pilot doživio srčani udar, djeca ispala iz aviona

Istraga o nesreći u Mostaru: Pilot doživio srčani udar, djeca ispala iz aviona
Istraga o nesreći u Mostaru: Pilot doživio srčani udar, djeca ispala iz aviona

MOSTAR - Prema istrazi koja se provodi nakon pada malog aviona južno od Mostara, u kojem je poginulo petero ljudi, od kojih troje djece, tokom posljednjeg leta nisu zabilježeni tehnički problemi na letjelici. Vjerovatni uzrok nesreće je srčani udar pilota aviona.

Tim koji je radio na terenu dobio je i zapis s Kontrolnog tornja Aerodroma koji je nadzirao sve letove koji su se odvijali kobnog 13. maja. Tokom posljednjeg leta kontrola nije imala nikakvu komunikaciju s pilotom Ivanom Karačićem

Istraga je pokazala kako je avion takođe pao pod jako oštrim uglom nakon čega se odmah raspao, pukao je jedan točak, krilo se odlomilo nakon sudaru sa stubom koji ograđuje područje mostarskog Aluminijskog kombinata, jedan dio trupa se odvojio. Četvero putnika, tj. mala djeca Lana i Luka Lovrić, te Arman Hadžiomerović i mladić Muhamed Sipović, ispali su iz aviona. Pilot Ivan Karačić, čije je tijelo djelomično nagorjelo, bio je doslovno zgrčen i “zalijepljen” za upravljač.

To sugeriše na isti odgovor koji su ranije neslužbeno dobili iz istrage kako je Ivan Karačić, koji je i ranije imao određenih zdravstvenih problema, doživio vjerovatno srčani udar.

Inače, tehnički dio istrage, koju je provodila komisija državnog ministarstva komunikacija i saobraćaja, završen je. Ta je komisija izvještaj dostavila u Ministarstvo, nakon čega je ono proslijeđeno tužiteljici Diani Kajmaković koja vodi cijelu istragu.

(Večernji.ba)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije