Hronika

Istraga o požaru u Mostaru: Stražar ubio mladića pa zapalio objekat

Istraga o požaru u Mostaru: Stražar ubio mladića pa zapalio objekat
Foto: Anadolija | Istraga o požaru u Mostaru: Stražar ubio mladića pa zapalio objekat

MOSTAR - Požar u Mostaru, gdje je u nedjelju izgorjela napuštena zgrada nekadašnjeg salona namještaja "Slavonija Di", ima šokantnu pozadinu - policija je utvrdila da je objekat zapalio čuvar Valter Topčić (59) kako bi prikrio da je tu hicem iz pištolja ubio I.A. (25), a kojeg je zatekao u sakupljanju sekundarnog otpada.

Po dostupnim informacijama, I.A. je, zajedno sa rođakom, kobnih momenata došao do tog objekta, a pošto su znali da postoji čuvar, nisu se usudili ući dok ne ispitaju teren. Otišli su do obližnjeg kafića, gdje su vidjeli čuvara, napili se vode i otišli.

"Kada su ponovo prolazili, vidjeli su da čuvara nema i u objekat ušli kroz razbijeno staklo. Zatim je čuvar došao i nastupa okršaj, a potom i ubistvo", rekli su izvori upućeni u istragu.

Pošto je Topčić prekjuče čuo da ga policija traži, otišao je u policiju i sam se predao.

Draženko Miletić, načelnik opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije kantonalnog MUP-a, rekao je da su dvojica rođaka, i to I.A. (25) i S.N. (25), kobnog dana ušli u objekat misleći da je stražar otišao.

"U jednom trenutku nisu vidjeli stražara i ušli su, ali ih je dočekao V.T., koji im je rekao da stanu opalivši hitac u vazduh. S.N. je uspio pobjeći kroz razbijeno staklo, a I.A. nije uspio izaći", rekao je Miletić.

Prema njegovim riječima, mladiću je prišao stražar, koji je s njim počeo da se nagurava i da ga udara drškom pištolja.

"S.N. je pokušao izvući rođaka i gledao je kada je V.T. ispalio metak. I.A. je pao i nije se više dizao. To je vidio svjedok koji je pobjegao, jer je i prema njemu bio uperen pištolj", rekao je Miletić.

Stražar je potom, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, podmetnuo požar u objektu da bi prikrio tragove, i to zapalivši zavjesu koja je tu bila.

On je juče trebalo da bude predat Tužilaštvu HNK, a policija će ovo djelo okvalifikovati kao ubistvo, te će uslijediti i optužbe za paljevinu.

Obdukcija tijela, kako je potvrđeno iz policije, dala je dosta informacija, ali se moraju uzeti i DNK uzorci radi analize.

Dosad je više svjedoka saslušano, i oni su potvrdili određene stvari, tako da je djelo u ovoj fazi, po tvrdnjama policije, dokazano.

Miletić je rekao da je osumnjičeni za ubistvo nekada radio u firmi "Slavonija Di", ali da trenutno tu nije zaposlen kao stražar i da nije poznato ko ga je angažovao da čuva objekat. Pištolj koji je imao kod sebe nije bio registrovan.

Mještani kažu da je Topčić u krugu "Slavonije Di" držao radionicu i da je bio korektan, a došao je i u nedjelju naveče tokom požara, i bio je izbezumljen - tresao se i nije mu bilo dobro od prizora, te su mislili da ga je cijela situacija potresla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije