Hronika

Istraga protiv medicinske sestre trajala četiri godine

Istraga protiv medicinske sestre trajala četiri godine
Istraga protiv medicinske sestre trajala četiri godine

TUZLA - Federalna uprava policije (FUP) po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK uhapsila je Muniru Zildžić, medicinsku sestru Doma zdravlja u Tuzli, zbog sumnje da je obmanama građana prikupila 90.000 KM.

U ovom slučaju zanimljivo je da je Dom zdravlja u Tuzli prije četiri godine zaprimio anonimnu prijavu protiv Zildžićeve, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak. U postupku je utvrđeno da postoji sumnja da je Zildžićeva radila mimo zakona, a o tome je obaviješteno i Kantonalno tužilaštvo TK.

Tek četiri godine kasnije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK službenici FUP-a uhapsili su Zildžićevu, koja je u međuvremenu pribavila protivpravnu imovinsku korist veću od 90.000 KM. U svemu tome ostalo je nejasno zbog čega je istraga trajala pune četiri godine i zbog čega su hapšenje obavili službenici FUP-a, a ne MUP-a TK.

"Zildžićeva je uhapšena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo prevare. Od 2010. do kraja 2013. godine ona se prilikom činjenja krivičnih djela predstavljala na različite načine i većem broju građana obećavala da će im za novčanu nagradu omogućiti zaposlenje u Domu zdravlja, obezbijediti kredit u banci, polaganje ispita na fakultetu ili omogućiti sticanje prava za odlazak u penziju", navodi Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Lakovjerni građani su nasjedali na priču Zildžićeve, a ona je svojim obmanama uspjela da od njih prikupi više od 90.000 KM. Za njene nečasne radnje znali su u Domu zdravlja, a hapšenje nije previše iznenadilo uposlenike ove zdravstvene ustanove s kojima smo jučer ujutro razgovarali.

"Mnogi su znali šta je radila, ali jednostavno reakcije nije bilo. Kada smo jučer vidjeli službenike FUP-a znali smo da su došli po nju", rekli su nam uposlenici Doma zdravlja u Tuzli.

Menadžment je nakon anonimne prijave jednog građanina još 2010. godine otvorio disciplinski postupak, određena saznjanja su proslijeđena istražnim organima, ali je hapšenje došlo četiri godine kasnije.

"Mi smo se 2012. godine interesovali za cijeli slučaj u Kantonalnom tužilaštvu TK. Zbog istrage koja je vođena nismo mogli dobiti konkretnu informaciju", kaže Adis Nišić, portparol Doma zdravlja u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije