Hronika

Ivanković priznao krivicu

Ivanković priznao krivicu
Ivanković priznao krivicu

SARAJEVO - Damir Ivanković, prvooptuženi za ratni zločin na Korićanskim stijenama, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Sporazumom je Sudu BiH predloženo da Ivanković, nekadašnji pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, bude osuđen na zatvorsku kaznu u rasponu od osam do 15 godina zatvora. Sud BiH će iduće sedmice odlučiti da li će prihvatiti sporazum.

O postizanju sporazuma Vijeće je juče prije nastavka suđenja obavijestila tužiteljica Slavica Terzić.

"Optuženi je priznao krivicu. Sporazumom koji je postignut Ivanković će svjedočiti o ovom slučaju kao i o događajima u ratnom vihoru na području opština Banjaluka, Prijedor, Travnik i Kotor Varoš", kazala je Terzićeva, koja je Sudu podnijela zahtjev za razdvajanje postupka Damiru Ivankoviću u odnosu na ostale optužene.

Osim Ivankovića, u ovom predmetu optuženi su i Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić. Njima je suđenje počelo 31. marta ove godine.

Na teret im je stavljen zločin počinjen 21. avgusta 1992. godine, kada je na lokalitetu Korićanske stijene strijeljano više od 200 nesrpskih civila.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da su o sporazumu sa Ivankovićem obaviješteni i predstavnici porodica žrtava ovog zločina i da su oni dali podršku zaključivanju ovog sporazuma.

"Optuženi Ivanković se obavezao da će svjedočiti u drugim predmetima koji se odnose na ratni zločin na Korićanskim stijenama kao i u predmetima koji se odnose na druge zločine počinjene na širem području opštine Prijedor od 1992. do 1995. godine, te da će ovlaštenim osobama Tužilaštva BiH i MKSJ prenijeti sva saznanja u vezi sa činjenicama i materijalnim dokazima o počinjenom zločinu", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Sudsko vijeće Suda BiH u ponedjeljak će odlučiti da li će prihvatiti sporazum, a za utorak 30. juna zakazano je ročište na kojem će o zločinu na Korićanskim stijenama svjedočiti Damir Ivanković.

Na jučerašnjem suđenju o okolnostima pod kojima su bošnjački civili konvojima deportovani iz Prijedora u Travnik svjedočio je zaštićeni svjedok.

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, 21. avgusta 1992. godine pripadnici Interventnog voda prijedorske policije izdvojili su više od 200 muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz konvoja kojim su iz Prijedora prevoženi prema Travniku i na lokalitetu Korićanske stijene izvršili strijeljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te na taj način usmrtili više od 200 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije