Hronika

Iza "Maske" otkriveni policajci i dileri

Iza "Maske" otkriveni policajci i dileri
Iza "Maske" otkriveni policajci i dileri

BANJALUKA - Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su juče po nalogu Tužilaštva BiH u akciji kodnog naziva "Maska" 16 lica, od kojih trojicu policajaca, zbog krijumčarenja droge i cigareta.

Paralelno s ovom akcijom, a zbog sumnje da je droga duže vrijeme kružila tajnom i dobro organizovanom rutom na relaciji Trebinje - Dubrovnik, hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), zajedno s policijom iz Dubrovnika, napravio je opsežnu raciju u akciji "Gladijus 3" na području ovog grada i uhapsio sedam osoba.

Kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, u RS uhapšeni su policajci Sabahudin Bjelešević i Mersudin Mešković iz Trebinja, kao i Sulejman Beriša iz Banjaluke.

Kada su u pitanju ostali krijumčari, u Trebinju su još uhapšeni Filip i Ranko Vučinić, Saša Pešić, Mirko Atešević i Rade Vučković.

Policija u Bileći uhapsila je Danila i Dejanu Lisov te Duška Stajića, a u Berkovićima uhapšeni su Branko Soldo, Vojislav Dragičević, Gojko Škrbo i Slaviša Đurica.

U BiH su izvršeni pretresi na 18 lokacija, od kojih je 16 na području CJB Trebinja, a po jedna na području Banjaluke i Sarajeva, gdje je Federalna uprava policije uhapsila jednog od osumnjičenih iz ove grupe.

Akcija je počela u sedam časova ujutru pa su mnogi dileri zatečeni na spavanju.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, kazao je kako je akcija trajala šest mjeseci te kako je vođena pod nadzorom Tužilaštva BiH.

"Zaplijenjeno je 2.250 grama skanka, 1.700 paketa cigareta, pet vozila, od čega su dva džipa, četiri automatske puške, više mobilnih telefona i razni drugi dokazi", kazao je Vasić.

Kako je kazao, jedan od policajaca uhapšen je nešto ranije, kada je na jednom od graničnih prelaza uhvaćen s narkoticima.

On je potvrdio kako je akcija u hrvatskoj rađena paralelno s ovom u RS, te kako je uhapšeno sedam osoba i pretreseno deset lokacija.

Kako saznajemo, u akciji "Gladijus" uhapšeni su Ana Perović, Antonije Miljević, Alen Perišić, Damir Katanić, Milan Čurić i Anes Duraković, a većina njih je odranije poznata hrvatskoj policiji.

Ova akcija, kao i "Maska", takođe je započela u ranim jutarnjim časovima.

Iz Tužilaštva BiH juče su saopštili kako će svi osumnjičeni koji su uhapšeni u akciji "Maska" biti ispitani od strane istražnog tima Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH na čelu s postupajućim tužiocem, koji je juče bio u CJB Trebinje.

"Nakon toga on će donijeti odluku protiv koliko uhapšenih osoba će uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane", saopšteno je iz bh. tužilaštva.

Akcija i u Bijeljini

Kako je saopšteno iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina, juče je na području ovog grada takođe sprovedena akcija s ciljem sprečavanja krijumčarenja droge.

Kako je kazao Gojko Vasić, direktor Policije RS, ona je sprovedena u saradnji s policijom Tuzlanskog kantona, te da su u njoj uhapšena dva lica i pretresene četiri lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije