Hronika

Iznova sude Harisu Čauševiću

Iznova sude Harisu Čauševiću
Iznova sude Harisu Čauševiću

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je u danas odluku o ponavljanju sudskog postupka protiv Harisa Čauševića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine.

U tom napadu, koji je izveden aktiviranjem eksplozivne naprave, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena njegova koleginica Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno još pet policajaca.

Tihomir Lukes, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će iznova biti saslušani svjedoci, kao i iskazi.

Da suđenje bude sprovedeno ponovo zatražio je Čauševićev branilac Ifet Feraget zbog, kako je naveo, "nekorektnog postupanja Tužilaštva BiH, koje odbrani do danas nije dostavilo sve dokaze".

Inače, Apelaciono vijeće Suda BiH u petak je radilo u izmijenjenom sastavu, na način da je umjesto sudije Azre Miletić, koja je uhapšena u akciji "Čekić", novi član Vijeća sudija Senadin Bektašević.

Feraget je istakao da je izmijenjeni sastav Sudskog vijeća, nakon hapšenja Miletićeve, razlog više da se postupak vodi iznova.

Feraget je dodao da se sve ovo čini radi poštivanja načela neposrednosti, jer novi član Sudskog vijeća, Bektašević, u ovaj proces nije bio uključen od početka, a suditi se može samo na osnovu onih činjenica koje su čuju u samoj sudnici. On je pojasnio da je zakonom propisano da se u situacijama promjene člana vijeća postupak mora voditi ispočetka, te da to nema alternativu.

"To znači da će naredni put, 16. marta, ponovo biti pročitana optužnica, iznesene uvodne riječi i izvršeno sukcesivno preslušavanje iskaza do sada saslušanih svjedoka i vještaka, nakon čega će ponovo biti ispitani u sudnici", pojasnio je Čauševićev branilac.

Čaušević, zvani Oks, zatražio je izuzeće tužioca Dubravka Čampare, koji je, kako je ustvrdio optuženi, učestvovao u procesu protiv Miletićeve.

"Tužilac Čampara je involviran u taj proces i ja ne znam da li je slušao i moje advokate", naveo je Čaušević.

Čampara je na sve to uzvratio da on uopšte nema veze s postupkom protiv Miletićeve. Tužilac je ocijenio da je ovo zloupotreba odbrane i odugovlačenje procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije