Hronika

Izricanje presude Čauševiću 15. jula

Izricanje presude Čauševiću 15. jula
Izricanje presude Čauševiću 15. jula

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će u srijedu, 15. jula presudu Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

U Sudu BiH danas je okončano iznošenje završnih riječi odbrane i optuženog Čauševića, koji su zatražili donošenje oslobađajuće presude.

Čauševićev branilac Ifet Feraget tvrdi da je odbrana izvedene dokaze Tužilaštva BiH, prije svega iskaz svjedoka Adnana Haračića, demantovala nizom drugih dokaza.

Feraget kaže da nalazi vještaka, a prije svega DNK analize, nisu potvrdile da se na bilo kojem predmetu u vezi sa ovim krivičnim djelom nalaze tragovi optuženog.

On je naveo da je i pretres Čauševićeve kuće dva mjeseca nakon događaja, bez prisustva advokata i pisane naredbe Suda, bio nezakonit. 

Feraget je kao najkrupniju povredu postupka naveo to što Tužilaštvo nikada nije objavilo dokaze, koji, kako tvrdi, odbrani nikada nisu dostavljeni do kraja.

Optuženi Čaušević je u završnoj riječi naveo da je Tužilaštvo postupalo pristrasno i selektivno, te da se tužilac Dubravko Čampara "smijao njegovim ranama".

Čaušević je rekao da je živio časno i pošteno, da nikada nije imao problema sa policijom i da je poštovao sve poštene policajce. "Jedinu kaznu od 200 KM platio sam za verbalni delikt u džamiji, gdje sam se protivio odlasku naših ljudi da ratuju u Iraku", rekao je Čaušević.

On tvrdi da su izjave pojedinih svjedoka režirane, te da je Tužilaštvo izmislilo priču da je dobar prijatelj sa Adnanom Haračićem, da bi ga omalovažilo kao građanina.

Čaušević smatra da je optužnica bazirana na indicijama, a najviše na željama, te da se tužilac "u nedostatku dokaza služio obmanjivanjem".

"Tužilaštvo mi sistematski uništava život i tražim da budem oslobođen jer nisam počinio krivično djelo za koje me terete", rekao je Čaušević na kraju ročišta. 

Izricanje presude zakazano je za 15. jul u 14.30 časova, najavio je predsjedavajući sudskog vijeća Tihomir Lukes. 

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Čauševiću se sudi u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije