Hronika

Izvještaj inspektora doveden u pitanje

Izvještaj inspektora doveden u pitanje
Izvještaj inspektora doveden u pitanje

SARAJEVO - Tužiteljica Sabina Sarajlija u nastavku suđenja optuženima za dokapitalizaciju "Energopetrola" navela je da je konzorcij INA/Mol, s kojim je 2006. sklopljen ugovor, morao uložiti 150 miliona KM vlastitih sredstava u "Energopetrol", a zapravo se ta obaveza vršila preko kredita.

Najavila je kako će Tužilaštvo dokazati da su članovi Komisije za dokapitalizaciju "Energopetrola" sačinili ugovor, svjesni da je štetan, da su konstantno činjeni ustupci konzorciju te da je "štetni ugovor" omogućio da konzorcij stalno ostvaruje profit.

Prvi svjedoci bili su inspektori Finansijske policije FBiH Mustafa Kaknjo i Husein Ramić, koji su sačinili izvještaj o poslovanju "Energopetrola" te konstatovali da je Komisija donosila odluke koje premašuju ovlaštenja i da je utvrđeno da u poslovanju i dokapitalizaciji ima elemenata krivičnog djela. Međutim, tokom unakrsnog ispitivanja, utvrđeno je da u izvještaju ne postoji mjesto na kojem se navodi da je Komisija postupila mimo zakona. Advokati odbrane uspjeli su dokazati i da su mišljenja inspektora iznesena u izvještaju, koji je materijalni dokaz Tužilaštva, nekompetentna u dijelu koji se odnosi na pravne akte, jer su inspektori po struci ekonomisti.

U Općinskom sudu Sarajevo suđenje je počelo sredinom juna, a optuženi su Kasema Ćatović, tadašnja predsjednica Komisije za dokapitalizaciju ove firme, bivši premijer FBiH Nedžad Branković i bivši direktor firme Namik Bušatlić te još šest članova komisije. Branković je optužen za nesavjestan rad u službi, Bušatlić za zaključenje štetnog ugovora kao direktni izvršilac, a članovi Komisije za zaključenje štetnog ugovora kao pomagači i u pitanju su, uz Ćatovićevu, Mirko Puljić, Sead Kreso, Ahmed Žilić, Anka Šešlija, Alma Haseta i Safet Proho. Po optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, time je načinjeno 32 miliona KM štete po FBiH i "Eenergopetrol".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije