Hronika

"Izvještaj o pogibiji banjalučkih padobranaca pun propusta"

"Izvještaj o pogibiji banjalučkih padobranaca pun propusta"
"Izvještaj o pogibiji banjalučkih padobranaca pun propusta"

BANJALUKA - Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) poslala je dopis Damiru Hadžiću, ministru komunikacija i transporta BiH, u kojem navodi da je komisija za ispitivanje uzroka pada aviona u Zalužanima, a u kojem je poginulo pet mladih Banjalučana, načinila niz "formalnih zakonskih proceduralnih propusta u radu".

Ožalošćene porodice članova Padobranskog kluba Banjaluka i dalje traže da im se konačno saopšti čijom su krivicom ostali bez najmilijih, ali u ovom dokumentu, koji je u posjedu "Nezavisnih", BHDCA obavještava Hadžića da će nastojati da prolongiraju iznošenje svog stava o izvještaju komisije.

"I pored činjenice da smo izloženi stalnom medijskom pritisku da se izjasnimo o završnom izvještaju, BHDCA procjenjuje da bi takva aktivnost dodatno usložnila cijelu situaciju, te Vas obavještavamo da će BHDCA nastojati prolongirati objavu našeg stava, pravdajući to činjenicom da još analiziramo završni izvještaj", stoji u dopisu iz BHDCA, a koji je poslat ministru Hadžiću.

Ipak, u dopisu se jasno vidi da se BHDCA bavila analizom izvještaja komisije, kojem je našla niz zamjerki. Štaviše, u BHDCA su, vidljivo je u ovom dokumentu, svjesni da zbog, kako kažu, Zakona o slobodi pristupa javnim informacijama neće moći vječno da ćute.

"Naše odlaganje javnog objavljivanja našeg mišljenja neće moći trajati do u nedogled, te Vas molimo za adekvatnu i blagovremenu reakciju po ovom našem aktu", navodi se u dopisu BHDCA, poslatom Hadžiću.

Kada je riječ o samom izvještaju komisije za ispitivanje spomenute nesreće, BHDCA navodi da on "sadrži netačnosti i pogrešno prikazane činjenice, nalaze, uzroke nesreće, kao i pogrešne i neargumentovane bezbjednosne preporuke".

U BHDCA napisali su Hadžiću da u radu komisije nije učestvovao ovlašteni predstavnik Padobranskog kluba Banjaluka, te iznose i mnoge druge zamjerke.

"Radi navedenog, BHDCA smatra da je završni izvještaj nepotpun, nedovoljno tačan i neupotrebljiv, te ga kao takvog treba odbaciti", zaključuju u BHDCA, u kojem smo juče pokušali da dobijemo komentar na dopis koji su poslali Hadžiću.

U BHDCA priznaju da su nadležnom ministru i komisiji koja se bavila istragom ove nesreće dostavili analizu završnog izvještaja o tragediji, a u kojoj su naveli propuste u radu komisije i nedostatke u izvještaju.

"BHDCA je, nakon što je nabrojala i dokumentovala propuste u radu komisije i nedostatke u samom završnom izvještaju, očekivala da će se o ovom dokumentu izjasniti i sama komisija, te prihvatiti ili odbaciti navedene podatke, što se nije dogodilo", ističe Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću i WEB u BHDCA.

Sa druge strane, Omer Kulić, koji je bio na čelu komisije koja je sačinila spomenuti izvještaj, "vruć krompir" prebacuje u BHDCA.

"Nemaju oni šta da se izjašnjavaju o toj nesreći, niko to od njih ne traži. Komisija je načinila izvještaj i predala ga Okružnom tužilaštvu Banjaluka i tu se naša stvar završava, a tužitelj se izjašnjava da li smo mi svoj posao uradili kako treba. To što se oni osjećaju prozvanim, njihov je problem, jer oni nisu uradili neke stvari kako treba", navodi Kulić.

Hadžić nam je potvrdio da je dobio dopis BHDCA, dodajući da ga uopšte "ne zanima šta je Direkcija na bilo koji način rekla".

"Nezavisna komisija odradila je svoj posao i utvrdila sve nelogičnosti i nepravilnosti i proslijedila nadležnom tužilaštvu na postupanje", rekao je Hadžić.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka naglašavaju da istragu još sprovode.

"U pomenutom predmetu još nemamo osumnjičeno lice odnosno osumnjičena lica", navela je Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka, ističući da je kompletan spis o ovom događaju na vještačenju.

Dok nadležni još istražuju, strpljenja nemaju porodice Nikole Stevića (19), Stefana Karanovića (24), Srđana Kosića (18), Alena Crnalića (24) i Nemanje Goronje (32), čiji su se životi ugasili u stravičnoj nesreći, koja se dogodila 20. maja prošle godine, kada se u Zalužanima, kod Banjaluke, srušio avion.

Živko Stević, Nikolin otac, rekao nam je juče da im niko ništa ne govori o tome dokle se došlo s istragom.

"Evo, sad će 20. jul, dakle punih 14 mjeseci od nesreće, a nama niko ništa ne saopštava. Apsolutno ništa ne govore", rekao nam je Stević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije