Hronika

Jauz i ekipa ojadili opštinu za 168.500 KM?

Jauz i ekipa ojadili opštinu za 168.500 KM?
Jauz i ekipa ojadili opštinu za 168.500 KM?

KOZARSKA DUBICA - Policija je podnijela izvještaje protiv Nine Jauza (36), bivšeg načelnika opštine Kozarska Dubica, te Milana Subotića (55) i Borjanke Stanišić (53), zbog sumnje da su počinili krivična djela pri izgradnji dijela kanalizacione mreže u ovoj lokalnoj zajednici, čime je opština oštećena za blizu 168.500 maraka.

Izvođač tih radova, kako saznajemo, bilo je Građevinsko preduzeće "Hidromont" Istočna Ilidža, u kojem radi Stanišićeva, dok je Subotić bio nadzorni organ.

Sve troje su osumnjičeni za krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, s tim što Jauza policija tereti i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. Izvještaje protiv njih Sektor kriminalističke policije CJB Prijedor podnio je Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Navodeći inicijale Jauza, iz CJB Prijedor ističu da je on prekoračio svoja ovlaštenja i mimo projektne dokumentacije odobrio izmještanje trase dijela kanalizacione mreže na projektu koji se odnosio na snabdijevanje vodom i odvođenje oborinskih i fekalnih voda u opštini Kozarska Dubica.

"Isti je nesprovođenjem zakonom propisane javne nabavke prilikom dodjele radova građevinskom preduzeću iz Istočne Ilidže, te sprovođenjem fiktivnog postupka javne nabavke nakon izvršenih radova, omogućio sticanje neutvrđene imovinske koristi za izvedene radove u vrijednosti od 248.389 KM, a kojom prilikom je nanesena šteta za opštinu Kozarska Dubica u ukupnom iznosu od 168.488,80 KM", saopšteno je iz policije.

Stanišićeva je, saznajemo, tokom tog posla sačinila lažne građevinske dnevnike, odnosno unosila neistinite podatke o vremenu vršenja radova.

"To je učinjeno s ciljem prikrivanja vremena izvođenja radova na izgradnji dijela kanalizacione mreže koja je izgrađena prije sprovođenja postupka javne nabavke i potpisivanja ugovora o izgradnji tog dijela kanalizacione mreže", naveli su iz policije.

Kada je riječ o Subotiću, on je osumnjičen da je kao nadzorni organ potpisao te falsifikovane građevinske dnevnike.

Jauz kaže da nadležne institucije treba da provjere svačiji rad, pa i njegov.

"Odgovorno stojim iza toga da je Zakon o javnim nabavkama poštovan pri svakoj nabavci i da je svaka investicija urađena u skladu sa zakonskim propisima. Ja ne mogu da komentarišem šta je CJB Prijedor uradio. Da li je uočio neke nepravilnosti, to treba da vide s tužilaštvom i u skladu s tim da postupaju. Moj odgovor je da nepravilnosti nije bilo", rekao je Jauz.

Subotić nam je kratko potvrdio da je bio nadzorni organ tokom ovih radova, ali nije želio da daje opširniji komentar putem telefona.

Na telefon nam se javila i Stanišićeva, koja je saslušala naše pitanje, a potom nam kazala da je došla umorna s radilišta, te je, prije nego što je prekinula vezu, naglasila da neće ništa komentarisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije