Hronika

Jovičić: Veliki uspjeh u finansijskim istragama

Jovičić: Veliki uspjeh u finansijskim istragama
Jovičić: Veliki uspjeh u finansijskim istragama

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Radislav Jovičić ističe da je ostvaren veliki uspjeh u finansijskim istragama, kao i određeni rezultati u pogledu korupcije.

U periodu januar - oktobar, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u Srpskoj je zabilježen pad krivičnih djela za deset odsto, te smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama za 17 odsto. 

Jovičić u intervjuu Srni ističe da je MUP Srpske radio na Strategiji borbe protiv korupcije i Akcionom planu te dao podršku Ministarstvu pravde.

"U tom pogledu imamo određene međunarodne programe u saradnji sa britanskom vladom. Radili smo do sada dvije faze programa za koje smo dobili pohvale. Sada je treća faza programa koju oni finansiraju, što dovoljno govori o prepoznatljivosti rada MUP-a Srpske", navodi Jovičić. 

MUP Srpske je sopstvenim snagama napravio softversko rješenje "Aplikacija – prijavi korupciju", koja je trenutno dostupna svim građanima Republike Srpske, koji mogu da prijavljuju anonimno ili javno ne samo krivična djela korupcije, već i sve nepravilnosti koje uoče.

Jovičić posebno ukazuje na borbu protiv terorizma i na informacije koje su se ranije pojavile u nekim medijima o postojanju vehabijskog kampa u Cerskoj, kod Zvornika, u kome se obučavaju teroristi koji preko Austrije odlaze na ratišta i bore se na strani "Islamske države". 

MUP Srpske, u saradnji sa drugim policijskim agencijama u BiH i policijama u okruženju, ima veoma dobru saradnju u razmjeni informacija i tu situaciju drži pod kontrolom.

"Kada smo procijenili da bi ta lica, eventualno, mogla nešto da urade, MUP Srpske je reagovao zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/ i na taj način pokazali smo da imamo dobre operativne podatke i da kontrolišemo situaciju", navodi Jovičić za Srnu.

MUP Srpske će u narednom periodu posebnu pažnju obratiti na vid nove organizacije - posebne metode rad Jedinice za borbu protiv terorizma , ali sve u skladu sa zakonskom regulativom, te u dogovoru sa tužiocem i ostalim partnerskim agencijama.

MUP prati i razmjenjuje podatke sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/, Sipa BiH i policijama u okruženju, u dijelu koji se odnosi na Republiku Srpsku u pogledu eventualne sumnje u neke građane koji idu na strana ratišta i koji su povezani sa terorizmom.

Ministar Jovičić naglašava da je napravljen velik iskorak po pitanju opremljenosti pripadnika MUP-a Srpske zahvaljujući velikoj podršci predsjednika Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske.

"Veliki iskorak napravili smo u dijelu tehničke opremljenosti zamjenom voznog parka sa 70 odsto novih službenih vozila koja su ravnomjerno raspoređena na terenu za određene policijske poslove, te u nabavci nove ljetne i zimske uniforme i obuće", precizira Jovičić.

Velika pažnja posvećena je i tehničkom opremanju Specijalne jedinice policije i Jedinice za podršku i Upravi Kriminalističke policije. 

MUP Srpske uvodi nove tehnologije kada su u pitanju sistem veza i kontrola brzine vozila u saobraćaju. Trenutno je u programu nabavka novih mobilnih fiksnih radarskih sistema koji će u velikoj mjeri povećati bezbjednost saobraćaja i preduprijediti korupciju u sopstvenim redovima.

Jovičić posebno naglašava regionalnu saradnju u pogledu otkrivanja trgovine narkoticika i zaplijene naoružanja.

"Imali smo akcije `Šetač 1` i `Šetač 2` gdje smo zaplijenili veliku količinu narkotika, minsko-eksplozivnih sredstava i naoružanja na osnovu čega smo dobili pohvalu međunarodnog Selek centra, koji ima najveći broj otkrivenih ukradenih vozila vraćenih vlasnicima“, zaključio je Jovičić.

Ministar pripadnicima MUP-a čestita Krsnu slavu – Aranđelovdan i poručuje im da nikada ne zaborave svoje kolege i prijatelje koji su položili živote za Republiku Srpsku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i nakon rata u vršenju svoje profesionalne službe.

"MUP Republike Srpske nastao je zajedno sa Srpskom, preživljavao sve ono što i Srpska i bio garant stabilnosti i mira", zaključuje Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije