Hronika

Jusufranić od sina kupovao autopraonice, oštetio GRAS za milion KM

Jusufranić od sina kupovao autopraonice, oštetio GRAS za milion KM
Jusufranić od sina kupovao autopraonice, oštetio GRAS za milion KM

SARAJEVO - Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je danas jednomjesečni pritvor za Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, bivše visoke funkcionere JKP GRAS.

Takav zahtjev Senad Osmić, tužilac, obrazložio je strahom da će osumnjičeni pobjeći iz države i uticati na svjedoke. Osmić je takođe rekao da je Jusufranić prećutao činjenice da posjeduje dvojno državljanstvo.

"Uvidom Tužilaštva u dokumentaciju ustanovljeno je da Ibrahim Jusufranić od 1995. godine posjeduje i hrvatsko državljanstvo. Zbog toga u Tužilaštvu smatraju da je on namjerno sakrio tu činjenicu kako bi imao mogućnost da pređe granicu i u Hrvatskoj zatraži zaštitu", rekao je Osmić.

Treći osumnjičeni, koji je 1. septembra uhapšen zajedno sa Jusufranićem i Petrovićem, Abdulah Grđo, po svemu sudeći, potpisao je sporazum sa Tužilaštvom jer je, prema onome što je danas pročitao tužilac, dao opširan iskaz koji ide u korist optužnice.

Za njega nije zatražen pritvor.

Grđo je sa Jusufranićem i Petrovićem osnovao marketinšku firmu preko koje je davao popuste koje nije odobrio Upravni odbor, neovlašteno potpisujući ugovore kojima je oštetio GRAS za više od 50.000 KM.

Tužilac je rekao da će u roku od 30 dana, koliko bi trajao pritvor, bila podignuta optužnica protiv Jusufranića i Petrovića.

Istragom tužilaštva je utvrđeno da su Jusufranić i Petrović oštetili GRAS za iznos od preko 1,25 miliona KM, te da je kupovinom četiri auto-praonice od slovenačke firme, čiji je vlasnik njegov sin Jasmin Jusufranić, oštetio GRAS za blizu 900.000 KM, a svome sinu pribavio korist od gotovo 880.000 eura.

"Ibrahim Jusufranić je svjesno u zabludu doveo UO GRAS-a jer ga nije upoznao sa izvještajem radne grupe koja je analizirala potrebe GRAS-a za autopraonicama, a u kojima se zaključuje da za takvu nabavku nema osnova", kazao je Osmić.

No, uprkos tome provedena je odluka o nabavci četiri autopraonice bez bilo kakve potrebe ali i bez prethodno ostvarenih uslova za takvo nešto. Kako su ispričali svjedoci, nisu nabavljene potrebne dozvole za postavljanje autopraonica od nadležnih organa, nisu urađene studije ekonomske opravdanosti takve nabavke, kao ni građevinske tehničke i druge pripreme za postavljenje autopraonica.

S druge strane, sva poručena roba isplaćena je avansno i to ni manje ni više firmi iz Slovenije koja je u vlasništvu Ibrahimovog sina Jasmina Jusufranića.

Tako je GRAS oštećen za 882.825 KM dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 evra.

Zanimljivo je da pomenute autopraonice nikada nisu iskorištene te je za njih još i plaćana ležarina u iznosu od 104.000 KM dok su za pripremu objekta za postavljanje autopraonice morala biti uplaćena i dodatna sredstva od 240.000 KM.

Avdo Vatrić, aktuelni direktor GRAS-a, kazao je da Jusufranić i danas ima veliki uticaj u firmi te zamolio da njegov iskaz ne ode u javnost jer strahuje za sigurnost. On je Tužilaštvu izjavio kako se boji da će mu neko postaviti bombu ispod automobila jer je već jednom sabotirano njegovo vozilo tako što mu je neko odvrnuo sve vijke na jednom točku.

Kada je Ibrahim Jusufranić ušao u sudnicu odbio je da se fotografiše i izjavio da mu se sudi za vrijeme kada nije bio u GRAS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije