Hronika

Kamen razbio auto-mafiju

Kamen razbio auto-mafiju
Kamen razbio auto-mafiju

SARAJEVO, BANJALUKA - U akciji kodnog naziva "Kamen", uhapšeno je 36 osoba i pronađen je veliki broj ukradenih vozila i falsifikovanih dokumenata.

Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH u više bh. gradova.

Nezvanično saznajemo da je akcija na razbijanju auto-mafije sprovedena u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Kiseljaku, Grudama i Zvorniku, a nju su sprovela ministarstva unutrašnjih poslova RS, FBiH, Kantona Sarajevo kao i MUP Srbije i Granična policija BiH. Nezvanično saznajemo da su među uhapšenima i Željko Palac iz Gruda i Admir Kovačević iz Mostara. Na teritoriji FBiH uhapšeno je više od 30 ljudi povezanih sa krađom, prodajom i falsifikovanjem dokumenata, dok je na području RS uhapšeno 10 osoba. Nezvanično saznajemo da je među uhapšenima u RS jedno lice iz Bijeljine, jedno iz Istočnog Sarajeva, te da su ostala lica iz Zvornika, a među uhapšenima je i granični policajac.

"Ova akcija predstavlja značajan udarac organizovanim kriminalnim grupama auto-mafije u cijeloj BiH, a sa ciljem poboljšanja bezbjednosne situacije i zaštite imovine građana BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dalje navodi da je akcija "Kamen" započeta juče u ranim jutarnjim časovima i da je u njoj učestvovalo više od stotinu policajaca te da je pretreseno više objekata, auto-otpada i privatnih kuća na širem području BiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da će bezbjednosne strukture učiniti sve kako bi bila zaštićena imovina građana, a da je poražavajuća statistika koja govori da samo u Sarajevu budu ukradena dva do tri vozila dnevno.

Akcija koja je sprovedena na području RS pod nazivom "Majevica" započeta je prije nekoliko mjeseci.

"Akcija je usmjerena protiv tri kriminalne grupe i u Srpskoj se sprovodi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu. Jedna grupa se bavila krađom automobila, druga falsifikovanjem dokumenata i treća distribucijom vozila, rastavljanjem i prodajom dijelova", kazao je Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS.

Čađo je istakao da je MUP RS u saradnji sa nadležnim tužilaštvom prije više od pola godine počeo aktivnosti u vezi sa ovim organizovanim kriminalnim grupama, te da se došlo do saznanja da su kriminalne grupe djelovale i van granica BiH.

Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da postoji direktna veza kradenih predmeta između pojedinaca u ovoj akciji u Srpskoj, FBiH i Srbiji.

"Pripadnici kriminalnih grupa u tom periodu su otuđili više stotina uglavnom skupocjenih motornih vozila visoke klase od kojih su neka i pronađena", kazali su u Tužilaštvu BiH i dodali da akcija ima međunarodni karakter jer je dio vozila nakon falsifikovanja dokumentacije završio u Srbiji.

Prethodne akcije

Oktobar 2010. godine

- Pripadnici MUP-a RS pretresli osam lokacija i pronašli četiri ukradena vozila, kao i veliku količinu auto-dijelova. Pretresen hotel "Paša" u vlasništvu supruge Milana Ćose (41), koji je označen kao kradljivac broj jedan luksuznih auta na Balkanu.

Decembar 2010. godine

- Akcija Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Uhapšene 22 osobe, zaplijenjeno 15 kompletnih i 30 automobila rastavljenih u dijelove. Tokom akcije pretresena su 23 objekta. Vozila kradena uglavnom u Tuzli, Doboju, Orašju i Zenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije