Hronika

Kestner pao u Gradišci

Kestner pao u Gradišci
Kestner pao u Gradišci

GRADIŠKA, SARAJEVO - Granična policija (GP) BiH uhapsila je, po potjernici njemačkog Interpola, Srećka Kestnera (58), državljanina Hrvatske, potvrđeno je u petak u GP-u.

Njemu je, zatim, Sud BiH odredio 18 dana ekstradicionog pritvora. Kestner je "pao" na međunarodnom graničnom prelazu Gradiška, a za njega, inače, pojedini izvori tvrde da je svojevremeno bio jedna od glavnih karika u švercu cigareta iz Crne Gore u Italiju, da bi, zatim, odlučio da javno progovori o tom švercu.

Iz Granične policije BiH nam je potvrđeno da je Kestner uhapšen 31. jula, a isti dan je predat Sudu BiH.

Nekadašnjeg poslovnog partnera biznismena Stanka Subotića Caneta, kako su ga "etiketirali" pojedini mediji, Interpol iz Visbadena traži zbog krivičnog djela iz Zakona o vanjskoj trgovini Njemačke.

U Sudu BiH kazali su, međutim, da je Kestner, prema zapisniku i dokumentima koje je Interpol dostavio ovoj instituciji, zapravo državljanin Crne Gore, koji je rođen u Podgorici.

Inače, Kestner je poznat i po javnim istupima u kojima je govorio o ilegalnoj trgovini cigaretama u regiji i povezanosti važnih osoba iz javnog i političkog života sa tom kriminalnom aktivnošću. U javnosti je postao poznat nakon što je 2001. godine u ispovijesti nedjeljniku "Nacional", kojeg je tada uređivao Ivo Pukanić, iznio spektakularne tvrdnje kako je Stanko Subotić Cane glavni organizator ilegalne trgovine duvanskim proizvodima na Balkanu. Neki mediji, uključujući tu i "Nacional", pisali su kako je Kestner osoba koja bi mogla imati važne informacije o pozadini atentata u kojem su eksplozivnom napravom u središtu Zagreba ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić. Mediji prenose i da je Kestner bio zaštićeni svjedok u sudskom procesu koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu vođen protiv duvanske mafije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije