Hronika

Klagenfurt: Terorista iz BiH osuđen na dvije godine zatvora

Klagenfurt: Terorista iz BiH osuđen na dvije godine zatvora
Foto: jihadwatch.org | Klagenfurt: Terorista iz BiH osuđen na dvije godine zatvora

KLAGENFURT - Državljanin BiH (23), čiji identitet nije objavljen, osuđen je u regionalnom sudu u austrijskom gradu Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog terorističkog udruživanja, pružanja podrške i pokušaja priključivanja redovima Islamske države u Siriji.

Optuženi je nastanjen u austrijskoj pokrajini Koruška, a tužilaštvo je dokazivalo da se želio pridružiti terorističkoj organizaciji u Siriji. Na teret mu je stavljeno i da je na popularni kanal “Јutjub“ postavljao video-klipove u kojima je veličao Islamsku državu.

Optuženi je uz izjašnjenje da nije kriv imao nesvakidašnje objašnjenje.

- Otputovao sam na tursko-sirijsku granicu u februaru 2015. godine u namjeri da vidim kulturne znamenitosti i da osjetim adrenalin kada čujem ratne zvukove - rekao je optuženi, kojeg su turske vlasti uhapsile na granici i deportovale u BiH.

Poslije povratka u Klagenfurt on se vratio starom “hobiju“ - postavljanju video-klipova inspirisanih Islamskom državom, nakon čega je uhapšen. “Priđite Islamskoj državi jer je ona istina“, “Priđite nam, mi samo služimo Alahu i praktikujemo šerijat“, bile su poruke iz video-materijala koji je postavljao, a na njegovom računaru je pronađen i magazin Islamske države u kojem je pozivano na ubijanje imama nevjernika u Austriji i Njemačkoj. Njegov advokat je rekao da je video-snimke koristio da bi se bolje informisao.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije