Hronika

Ko stoji iza proizvodnje skanka u centru Banjaluke?

Ko stoji iza proizvodnje skanka u centru Banjaluke?
Foto: N.N. | Ko stoji iza proizvodnje skanka u centru Banjaluke?

BANJALUKA - Ideju o laboratoriji za proizvodnju genetski modifikovane marihuane, skanka u Banjaluci osmislila su u julu prošle godine dvojica dugogodišnjih radio amatera kako bi zaradili novac za penzionerski život, otkrivaju dokazi iz istrage do kojih je došao “EuroBlic”.

Iako su imali finansijsku i logističku pomoć saučesnika, osumnjičeni su na Internetu pronašli model kako da naprave vlastiti rasadnik marihuane u baraci u strogom centru Banjaluke, pa su posao majstora, zamijenili hemijom i proizvodnjom skanka.

Nakon što je osumnjičeni Dragan Petković (51) svoju ideju podijelio sa dugogodišnjim prijateljem i radio amaterom Rankom Jovićem (63) krenulo se u realizaciju plana.

„Sjemenke marihuane i tehniku za laboratoriju nabavio im je osumnjičeni Vladimir Maksimović (35), a berba i sušenje uslijedili su dan nakon Božića, odnosno 8. januara ove godine“, ispričao je izvor iz istrage.

Istragom je utvrđeno da su sporni prostor u baraci na Paskolinoj ciglani, u neposrednoj blizini Centralne banke BiH, duži niz godina koristili upravo osumnjičeni Petković i Jović popravljajući tehničku robu za sitne pare.

„Njih dvojica se poznaju dugo, a zajedno su članovi udruženja građana 'Narodna tehnika' koje je bilo smješteno u baraci u kojoj je pronađena laboratorija. Ovo udruženje okupljalo je razne klubove, od radio amatera, inovatora, golubara, elektroničara, čiji su članovi bili i osumnjičeni“, ispričao je izvor iz istrage.

Dodaje kako su osumnjičeni Petković i Jović u julu prošle godine odlučili da zaradu koju su imali od popravke tehničke robe, zamijene uzgojem skanka koji se na crnom tržištu, kako su im rekli, plaćao po cijeni od 1.200 evra po kilogramu. No, stvarna cijena skanka na ulicama Banjaluke, ipak je daleko veća.

„Ni Petković, ni Jović nisu bili iz tog svijeta droge, ali im je trebao neko ko ima dobre veze i poznanstva, a to je bio osumnjičeni Maksimović“, dodao je izvor iz istrage.

Obzirom da su obojica bili u teškoj materijalnoj situaciji, neophodnu finansijsku i logističku pomoć ponudio je pomenuti Maksimović. Vjerovali su da im proizvodnja skanka može donijeti zaradu od par stotina maraka mjesečno, odnosno solidnu penziju.

Šemu za pravljene rasadnika marihuane i sklapanja pratećih elemenata buduće laboratorije, Petković i Jović pronašli su na Internetu, a radione u kojima su godinama legalno radili popravljajući tehničku robu, pretvorili su u ilegalnu laboratoriju za proizvodnju skanka koja je bila opremljena lampama, ventilatorom, sušarom, sistemima za navodnjavanje, staklenikom.

Dan poslije Božića osumnjičeni su ravnomerno podijelili nešto više od kilograma osušene marihuane, ali kako ni Petković, ni Jović, nisu imali posrednike, prodaju je trebao obaviti Maksimović.

Nakon berbe i stavljanja obrane marihuane na sušenje, stare stabljike su zamijenjene novim, a koje kako će se ispostaviti, neće ni dočekati berbu, jer je policija uhapsila osumnjičene.

Darko Kremenović advokat osumnjičenog Ranka Jovića potvrdio je juče da je njegov klijent nakon kriminalističke obrade, pušten da se brani sa slobode. Na slobodu je pušten i osumnjičeni A.Ć. (46), dok je Draganu Petkoviću (51) i Vladimiru Maksimoviću (35) određen jednomjesečni pritvor.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije