Hronika

Kod građana još 750.000 komada nelegalnog oružja

Kod građana još 750.000 komada nelegalnog oružja
Kod građana još 750.000 komada nelegalnog oružja

BANJALUKA - U akciji koju sprovode sve policijske agencije u BiH za godinu dana prikupljeno je 7.000 komada lakog oružja i 300.000 komada municije.

Međutim, procjenjuje se da građani BiH posjeduju još 750.000 komada oružja, potvrdio je za "Nezavisne novine" Jasmin Porobić iz UNDP-a, koji je naglasio da građani još mogu bez posljedica predavati nelegalno naoružanje koje posjeduju. Pored lakog pješadijskog naoružanja, prikupljen je i manji broj minsko-eksplozivnih sredstava.

Aktivnosti prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja u BiH sprovode entitetske i državne policijske agencije, te policija Brčko distrikta BiH.

"Kampanja je bazirana na Zakonu o amnestiji i provodi se širom BiH", naveo je Porobić. Zakon ostaje na snazi do kraja 2014. godine, do kada će građani moći bez posljedica da predaju nelegalno oružje.

Prema procjenama UNDP-a, u BiH se još nalazi oko 750.000 komada različitog oružja. Policijske agencije svakodnevno bilježe slučajeve nelegalnog posjedovanja, ali i trgovine oružjem.

Prema riječima Predraga Ćeranića, stručnjaka za bezbjednost, razlog zbog kojeg građani i dalje ilegalno drže oružje u svojim domovima su strahovi koji su proizvod ratnih dešavanja i uopšte društveno-političkih turbulencija na ovim prostorima. "Politička volja je ta koja drži ključeve mira u BiH, a ne oružje, koje nikad samo ne progovara", zaključuje Ćeranić.

Ove aktivnosti u BiH podržali su Evropska unija, Vlada Velike Britanije, OEBS i UNDP, a sprovode se u okviru kampanje "Biraj život bez oružja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije