Hronika

Komandovao iz ćelije, a uključio i majku u poslove sa drogom

Komandovao iz ćelije, a uključio i majku u poslove sa drogom
Komandovao iz ćelije, a uključio i majku u poslove sa drogom

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla trebalo bi danas da dostavi Kantonalnom tužilaštvu riječenje o određivanju jednomjesečnog pritvora za 12 uhapšenih u akciji "Brava", koju su proteklih dana izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Kantonalno tužilaštvo TK.

Pritvor treba da bude određen Alenu Redžiću (31), Zehri Čeliković (57), Muhamedu Alihodžiću (22), Jasminu Vehaboviću (22), Dinki Moranjačkiću (30) i Adisu Dugonjiću (24) zbog postojanja osnovane sumnje da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi kojom je komandovao Jasmin Čeliković.

Jednomjesečni pritvor se sprema i policijskim stražarima u KPZ Tuzla Mehi Kariću (28), Merisu Halilčeviću (25), Jasenku Selimoviću (21) i Nenadu Čukoviću (27) zbog postojanja osnovane sumnje da su pomagali narko-grupi Jasmina Čelikovića, odnosno zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Pritvor treba da bude određen i za policijskog stražara Admira Džinića (37) zbog nezakonitog posredovanja.

Podsjetimo, prvi članovi narko-grupe Jasmina Čelikovića "pali" su 2011. godine, a u Kantonalnom sudu Tuzla prošle godine su osuđeni na ukupno 35 godina i šest mjeseci zatvora. Čeliković je osuđen na osam godina, Samir Ramić i Ademir Avdić osuđeni su na po pet godina i dva mjeseca, Zenin Ćorić na pet godina, Emir Hasić na četiri godine i 10 mjeseci, Vedran Gavrić na tri godine, Emir Jahić na dvije godine i četiri mjeseca, te Nedžad Avdić na dvije godine zatvora.

Tuzlansko podzemlje uzdrmano posljednjim hapšenjima jer je "palo" njih 25

Pomenuti su uhapšeni u akciji SIPA, baš kao i uhapšeni u akciji "Brava", a sumnjalo se kako Čeliković ima zaleđinu u krugovima bliskim tuzlanskoj policiji, te su zbog toga u akcijama učestvovali policijski službenici iz drugih gradova BiH. Nakon što je prije petnaestak dana uhapšena narko-grupa Senada Habibovića, u MUP-u TK su najavili nove akcije, dok je povod za opsežnu akciju bila zapljena dva kilograma heriona namijenjenih za tuzlansko tržište narkoticima.     

Čeliković je na izdržavanju zatvorske kazne iz ćelije KPZ-a Tuzla rukovodio grupom, a obavljanje "posla", kako saznajemo, omogućili su mu zatvorski stražari koji su dozvolili upotrebu mobilnog aparata, koji su mu kupovali SIM kartice, punjače i druge predmete. U "posao" je bila uključena i uhapšena Zehra Čeliković, Jasminova majka.

Policijski stražari u KPZ-u Tuzla i ranije su učestvovali u sumnjivim radnjama, u vrijeme direktora Hasana Hodžića, koji je prošle godine razriješen dužnosti.

Meho Karić je pomagao narko-grupi u izvršenju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Isto krivično djelo stavljeno je na teret Merisu Halilčeviću, koji je, kako tvrdi naš izvor, u ćelijama KPZ-a Tuzla pojedinim zatvorenicima omogućavao i uživanje opojnih droga. Selimović i Čuković su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, dok je Džinić učestvovao u protivzakonitom posredovanju.

Tuzlansko podzemlje je uzdrmano posljednjim hapšenjima, jer dosad nije zabilježeno da u 15 dana bude uhapšeno 25 osoba koje se dovode u vezu s trgovinom narkotičkim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije