Hronika

Komić: Prošla godina jedna od bezbjednijih

Komić: Prošla godina jedna od bezbjednijih
Komić: Prošla godina jedna od bezbjednijih

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je danas da je podatak da je prošla godina bila jedna od bezbjednijih u saobraćaju Srpske pokazuje da sve što se radi na tom planu ima efekta i da je zadovoljan rezultatima.

Prema Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske za 2014. godinu, zabilježene su 123 saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodima, u kojima je poginulo 131 lice, te je prošla godina proglašena jednom od bezbjednijih u saobraćaju Srpske.

"Od broja poginulih, najviše je vozača i pješaka, što nam govori da je to oblast na kojoj moramo posebno raditi", rekao je Komić nakon sjednice 

Savjeta za bezbjednost saobraćaja koja je održana u Banjaluci.

Komić, koji je i predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja, naveo je podatak da se oko 70 odsto saobraćajnih nezgoda dogodi u naseljenim mjestima, 40 odsto na magistralnim putevima, te da su to podaci prema kojima će se osmisliti naredne aktivnosti.

"Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine i nepropisne radnje sa automobilima, ali i gustina i regulacija saobraćaja. To su već poznati podaci, zbog kojih smo prošle godine krenuli sa opsežnom akcijom mapiranja najopasnijih mjesta, na kojima se najčešće dešavaju saobraćajne nesreće, a koja ćemo posebno ne samo obilježiti, nego i osmisliti najbolja rješenja koja se tu mogu preduzeti, kako bi se spriječile nove saobraćajne nezgode", istakao je Komić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je brzina ključni faktor bezbjednosti saobraćaja.

"Prema podacima izvještaja Agencije o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima Spske za 2014. godinu najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina uslovima puta sa oko 28 odsto slučajeva", naveo je Radović. 

On je dodao da, kada su u pitanju nesreće sa smrtnim ishodom, čak u 55 odsto slučajeva uzrok je brzina, a brzina je u 45 odsto slučajeva uzrok i nezgoda u kojima su putnici zadobili teže povrede.

Radović je istakao da je broj saobraćajnih nezgoda ostao na približno istom nivou kao i prošle godine, ali da je začajno smanjen broj poginulih.

"Zadovoljni smo i podatkom da nijedno dijete nije stradalo kao pješak, ali je značajno povećan broj povrijeđene djece pješaka. Smanjen je broj poginulih pješaka sa 41 na 29, a podaci pokazuju i da je najveći broj poginulih pješaka lica starija od 60 godina", rekao je Radović.

On je dodao da je u skladu sa tim podacima, u toku kampanja kojom se realizuju aktivnosti za povećanje bezbjednosti starijih lica u saobraćaju "Učinimo starost bezbjednom".

Radović je dodao da je broj vozača koji su pod uticajem alkohola izazvali nezgodu u saobraćaju smanjen u odnosu na 2013. godinu, ali da nije dobro što je povećan broj mladih vozača sa do dvije godine vozačkog staža koji su uzrokovali saobraćajnu nezgodu.

On je podsjetio i da situacija na putevima nije sjajna zbog velikih poplava, odrona i drugih prirodnih katastrofa koje su se dogodile na infrastrukturi.

"Najopasnija dionica u prošloj godini bila je Srbac – Nova Topola, a ne zaostaje puno i Nova Topola – Klašnice i Nova Topola – Gradiška, a sa uvođenjem putarine očekujemo i povećane gužve na ovim dionicama, što vodi ka većoj opasnosti za saobraćaj", rekao je Radović.

On je dodao da su opasne dionice i Prijedor – Kostajnica, Bijeljina – Šepak, što zahtijeva detaljnu analizu kako bi se otkrio uzrok čestih nezgoda.

Radović je najavio da Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine planira nabaviti nove mobilne i stacionarne radare, koji omogućuju kontrolu brzine i bez prisustva policajca, koji će doprinijeti da se poveća disciplina kod vozača, kako bi poštovali saobraćajne znakove.

Članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske je ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo Finansija, a sjednici su prisustvovali i stručnjaci iz bezbjednosti saobraćaja proFesor sa Mašinskog Fakulteta iz Banjaluke Snježana Petković, proFesor sa Saobraćajnog Fakulteta iz Beograda Krsto Lipovac i proFesor sa Saobraćajnog Fakuleta iz Doboja Boško Đukić.

Na 10. sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske razgovarano je o izvještajima stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima u prošloj godini, o radu Agencije za bezbjednost saobraćaja u prošloj, kao i planovima za ovu godinu, te o najavljenoj međunarodnoj konferenciji "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije