Hronika

Kradljivci automobila "zaradili" 140.000 KM

Kradljivci automobila "zaradili" 140.000 KM
Kradljivci automobila "zaradili" 140.000 KM

TUZLA - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak predložilo određivanje pritvora za devetoricu uhapšenih u akciji "Golf" koji su osumnjičeni da su krađama automobila i iznudom pribavili protivpravnu korist veću od 140.000 KM.

Tužilaštvo je predložilo pritvor za Željka Rakića /36/, Savu Manojlovića /47/, Milenka Samardžića /55/, Stefana Savića /24/, Bojana Đokića /31/, Bojana Raonića /31/, Blagoja Vlačića /44/, Radivoja Sekulića /58/ sa područja Zvornika i Adnana Bećara /45/ iz Visokog zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa većim brojem krađa i pokušaja krađa automobila na području Tuzlanskog kantona, iznude i krivotvorenja isprava.

Protiv još dvije osobe sa područja Tuzlanskog kantona otvorena je istraga zbog pomaganja članovima organizovane grupe, odnosno krivotvorenja isprave, te njima nije predložen pritvor, saopšteno je iz kantonalnog tužilaštva.

Postoji osnovana sumnja da su ova lica od jula do kraja oktobra na području Tuzle, Kalesije i Kladnja, u grupi koju je organizovao Željko Rakić, izvršili krađe šest skupocjenih automobila, četiri pokušaja krađe automobila, iznudu za otkup dva ranije ukradena automobila na području Kladnja, te u dva slučaja krivotvorili isprave, odnosno carinske deklaracije za automobile.

Željko Rakić kao vođa grupe i ostali su osumnjičeni da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, teške krađe, iznude i krivotvorenje isprava, u skladu sa ulogama koje su imali unutar grupe.

Rakić je osumnjičen da je učestvovao u svih 12 radnji za koje su osumnjičeni članovi grupe, Manojlović u devet radnji, Savić u sedam, Samardžić u četiri, Đokić u tri, te Raonić, Bećar, Vlačić i Sekulić u po jednoj radnji vezanoj za krađe, pokušaje krađi automobila, iznude ili krivotvorenje isprava.

Procjenjuje se da su osumnjičeni krađama automobila i iznudom sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od 140.000 KM, te da su u četiri pokušaja krađe vlasnicima automobila pričinili štetu od 8.000 KM.

U koordinaciji sa ovim Tužilaštvom Tuzlanskog kantona i po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, pripadnici MUP-a ovog kantona su u saradnji sa Centrom javne bezbjednosti Zvornik izvršili pretrese na većem broju lokacija u Zvorniku, te u Tuzli, Kalesiji i Visokom, kada su ove osobe lišene slobode. Prilikom pretresa su pronađeni određeni predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom činjenja ovih krivičnih djela.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su juče izvršili kriminalističku obradu, te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali osumnjičene u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istraga je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije