Hronika

Kradljivci oružja iz kasarne u Bileći nepoznati i nakon 20 mjeseci

Kradljivci oružja iz kasarne u Bileći nepoznati i nakon 20 mjeseci
Foto: Ilustracija | Kradljivci oružja iz kasarne u Bileći nepoznati i nakon 20 mjeseci

Počinioci krađe oružja i municije iz vojne kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Bileći, koja se desila prije godinu dana i osam mjeseci, još nisu pronađeni.

Iz Ministarstva obrane BiH govore kako istražne radnje o krađi, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

"Klix.ba" piše da bi za nestanak 14 pištolja i 19 okvira iz kasarne u Bileći mogla da budu odgovorna tri pripadnika OSBiH.

Naime, SIPA je u julu prošle godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo nepropisnog ili nepažljivog odnosa prema povjerenom oružju i vojnoj opremi.

"S obzirom na to da policijski službenici SIPA preduzimaju odgovarajuće mjere i radnje u cilju pronalaska otuđenih predmeta, u ovom trenutku ne možemo ustupiti više informacija", rekli su u SIPA za pomenuti portal.

Podsjećamo, eksperti za oružje i municiju smatraju kako bi osiguranje objekata OS BiH trebalo da bude na prvom mjestu.

Proteklih deset godina zabilježeno je deset krađa naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni OSBiH, ali rasvijetljena su samo dva krivična djela.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije