Hronika

Krivične prijave protiv Tihomira Gligorića i Neđe Ilića

Krivične prijave protiv Tihomira Gligorića i Neđe Ilića
Krivične prijave protiv Tihomira Gligorića i Neđe Ilića

BANJALUKA - Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su od 2008. do 2012. počinili krivična djela u namjeri da "Geoinžinjeringu" Banjaluka pribave protivpravnu imovinsku korist od 399.999 KM na štetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 Portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja rekla je Srni da je pričinjena materijalna šteta za Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" u iznosu od 211.843 KM, a za opštinu Han Pijesak 57.500 KM.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali G.T, I.N, M.D, Đ.S, A.G. i K.Z. Srna saznaje da je riječ o Tihomiru Gligoriću, Neđi Iliću, Draganu Macanoviću, Snježani Đekić, Goranu Ašonji i Zdravku Kudri.

Šoja je naglasila da se lica G.T, I.N. i M.D. sumnjiče da su počinili krivično djelo zlupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, P.T. i A.G. sumnjiče se da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Đ.S. i K.Z. krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Prema njenim riječima, prvoprijavljeni je u svojstvu direktora ove uprave sa drugoprijavljenim, direktorom preduzeća "Geoinžinjering" zaključio Ugovor o izvođenju dopunskih geodetskih radova iako su znali da su ti radovi bili obuhvaćeni ranije potpisanim Ugovorom i da su bili plaćeni, a prethodno su sa trećeprijavljenim, koji je bio direktor JPŠ "Šume Republike Srpske" Sokolac, zaključili neosnovan Sporazum kojim su "Šume Srpske" izvršilo uplatu Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove od 211.843 KM.

Četvrtoprijavljeni je u svojstvu pomoćnika direktora Uprave za geodetske poslove i petoprijavljena u svojstvu načelnika Odjeljenja za osnovne geodetske radove i premjer u Upravi, suprotno interesima službe dali saglasnost i stavili svoj potpis na račun kojim je "Geoinžinjeringu" isplaćen iznos od 399. 999 KM.

Šestoprijavljeni je u svojstvu načelnika opštine Han Pijesak namjenska sredstva iz budžeta opštine od 266.401 KM iskoristio protivno njihovoj namjeni, a sedmoprijavljeni je u svojstvu načelnika Odjeljenja za finansijsko-računovodstvene poslove u Upravi za geodetske poslove u Banjaluci propustio vršenje dužnog nadzora na način što je prikazao da su obaveze opštine Han Pijesak veće od stvarnih u ukupnom iznosu od 57.500 KM, koje su i naplaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije