Hronika

Ljubojević uhapšen dok je primao mito, nova hapšenja uskoro

Ljubojević uhapšen dok je primao mito, nova hapšenja uskoro
Ljubojević uhapšen dok je primao mito, nova hapšenja uskoro

BANJALUKA - Srđan Ljubojević, dosadašnji generalni direktor JP "Šume RS", uhapšen je u prostorijama Uprave tog preduzeća u Banjaluci, gdje je primao mito "težak" 10.000 maraka, potvrdio je "Nezavisnim" izvor blizak policiji.

"Pao" je danas u 12.40, a zatim je uslijedila i njegova smjena, koju je, na zahtjev Milorada Dodika, predsjednika RS, i Vlade RS, na elektronskoj sjednici "ovjerio" Nadzorni odbor posrnulog preduzeća, a u kojem je Ljubojević, dok je sjedio na "najvišoj fotelji", povukao niz sumnjivih poteza, o čemu su "Nezavisne" prve donosile najdetaljnije izvještaje.

Naš izvor blizak policiji potvrdio je da je vlasnik velelepne vile u Banjaluci, vrijedne više od milion maraka, snimljen dok je, danas oko podneva, primao mito, i to od lica kojem se identitet strogo čuva od javnosti, jer bi trebalo da bude svjedok u predstojećem procesu protiv Ljubojevića.

"Dokazati primanje mita biće i više nego jednostavno. Lice koje je mito nudilo bilo je ozvučeno, tako da je kompletan proces snimljen. Za novac koji je primao Ljubojević je trebalo da obavi posao u sklopu njegovih ovlaštenja, ali o kakvom poslu je riječ zasad se ne može govoriti, kako se ne bi omela istraga", ističe sagovornik "Nezavisnih".

Ljubojeviću su danas prije podne pretreseni vikendica, a zatim i kancelarija, da bi popodne, s lisicama na rukama, bio izveden iz prostorija "Šuma RS" u Banjaluci, a zatim je, u pratnji više kriminalističkih inspektora, odvezen u Ulicu majke Jugovića, gdje je obavljen pretres njegovog stana.

Bivši direktor "Šuma RS" snimljen kako prima mito od lica kojem se identitet strogo čuva od javnosti, jer bi trebalo da bude svjedok u predstojećem procesu protiv Ljubojevića

Već oko 16.30 priveden je na kriminalističku obradu u MUP RS, takođe s lisicama, a u pratnji dvojice pripadnika Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. U "plavoj zgradi" MUP-a RS na Starčevici trebalo je da provede noć, a već danas će, s izvještajem, biti predat Specijalnom tužilaštvu RS, po čijem su nalogu Ljubojevića uhapsili pripadnici Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su istražioci izuzeli obimnu dokumentaciju, koja bi trebalo da posluži u dokaznom postupku.

"Slobode je lišen u 12.40 zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita. Konkretno, osumnjičen je za primanje mita u iznosu od 10.000 KM, mada smo i ranije imali prijava o tome da je on zloupotrijebio službeni položaj", kazala nam je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Nadzorni odbor (NO) "Šuma RS" danas je, nakon hapšenja Ljubojevića, na elektronskoj sjednici donio odluku da ga razriješi dužnosti generalnog direktora tog preduzeća, a da Radenka Laketića ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti direktora do imenovanja vršioca dužnosti te funkcije.

Biljana Marković, predsjednik NO tog preduzeća, potvrdila je da je tu mjeru naložila Vlada RS, u funkciji Skupštine akcionara. Prethodno je Milorad Dodik, predsjednik RS, zatražio od Aleksandra Džombića, premijera RS, da sazove hitnu sjednicu Vlade na kojoj bi Ljubojević bio razriješen dužnosti koju je obavljao.

Vlada RS je potom održala vanrednu sjednicu, te zatražila od NO "Šuma RS" da po hitnom postupku održi telefonsku sjednicu NO.

"Ovo je potvrda odlučnosti organa RS u borbi s organizovanim kriminalom i korupcijom. Takođe, ovo je potvrda da niko nije i neće biti pošteden bez obzira na kojoj poziciji se nalazio, ukoliko je počinio krivično djelo i ogriješio se o zakone RS", saopšteno je iz Vlade RS.

Dodik je pozdravio akciju MUP-a RS, ohrabrujući pripadnike kontrolnih organa da odlučno nastave s borbom protiv kriminala i korupcije.

"I ova akcija je dokaz da u RS nema i neće biti povlaštenih i zaštićenih, bez obzira na to koju funkciju obavljaju. Borba protiv kriminala i korupcije mora biti naš stalni prioritet, te stoga očekujem da se na ovom slučaju neće stati", rekao je Dodik.

On je naglasio da RS neće biti utočište za, kako je rekao, one koji se oglušuju o zakon, ma kako se zvali, ma kojoj stranci pripadali i ma koji posao obavljali.

"Imam potpuno povjerenje u MUP RS i uvjeren sam da će se i ovaj i svaki naredni slučaj procesuirati na način da privedeni završe pred sudovima s osuđujućim presudama. Odgovornost je sada na sudu i tužilaštvu, čiji će ugled u društvu i zavisiti od odgovora na ovakve slučajeve", istakao je Dodik.

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da hapšenje Ljubojevića predstavlja jedan od dokaza da institucije RS apsolutno rade svoj posao.

"Kada smo se ranije konkretno i intenzivno bavili rješavanjima problema u sektoru šumarstva jasno smo stavili do znanja i svima poslali poruku da niko neće biti zaštićen, bez obzira na to kako se zove i na kojoj poziciji se nalazi", podsjetio je Milovanović.

Radenko Laketić ovlašten za obavljanje poslova iz nadležnosti direktora

Saznajemo, takođe, da su pod lupom istražnih organa i postupci još nekih lica na visokim pozicijama u RS, što je zatražio i Izvršni odbor SNSD-a tokom sjednice održane 31. marta na Kozari, kod Prijedora. Tema te sjednice bila je borba protiv korupcije i nadležne institucije pozvane su da se obračunaju s tom problematikom.

Inače, Ljubojević, kadar Socijalističke partije, "pao" je u nastavku realizacije akcije kondnog naziva "Proljeće", u sklopu koje je ranije uhapšen Dragan Rakocija (57), inspektor Poreske uprave RS, jer je tražio mito od 500 KM od vlasnika preduzeća "Baka nekretnine" d.o.o. Banjaluka, da bi mu za uzvrat smanjio poreski dug za skoro 673.000 KM.

"Nezavisne" su posljednjih mjeseci objavile seriju tekstova u kojima se nedvosmisleno vidi da je, sada već bivši, prvi čovjek "Šuma RS" zloupotrijebio funkciju koju je obavljao.

Satnica

12.00 - Ljubojević uhvaćen pri primanju mita

12.40 - Uslijedilo hapšenje Ljubojevića

13.55 - Izveden iz prostorija Uprave "Šuma RS" u Banjaluci

14.00 - Pretres Ljubojevićevog stana u naselju Obilićevo

16.30 - Priveden u zgradu MUP-a RS na Starčevici

Neslavno rukovođenje

- Dubioza u "Šumama RS" traje već duže vrijeme i radnici su se žalili da im ne isplaćuju plate, a uprkos tome Ljubojević u banjalučkom naselju Obilićevo gradi vilu vrijednu više od milion maraka.

- Iako su "Šume" zbog milionskih gubitaka na korak do potpune propasti, Uprava tog preduzeća, s Ljubojevićem na čelu, donijela je ranije odluku da se ide u nabavku novih vozila vrijednosti više od 1,1 milion KM.

- "Šume RS" neće uspjeti da ispoštuju ugovore koje su potpisale sa drvoprerađivačima, jer je menadžment, na čelu s Ljubojevićem, ugovarao veće količine od onih kojima raspolažu šumska gazdinstva širom RS.

- Iako grcaju u milionskim dugovanjima i suočeni su s brojnim problemima, Uprava JP "Šume RS", na čelu s Ljubojevićem, donijela je ranije odluku o podizanju zasada oraha i lavande.

- Gubitak Javnog preduzeća "Šume RS" za prvih šest mjeseci ove godine iznosi čak 3,9 miliona KM, što je za oko 200.000 KM više nego što je bio gubitak u cijeloj prošloj godini.

- "Nezavisne" su ranije objavile da većina privatnih preduzeća koja se bave drvopreradom robu kupljenu u JP "Šume RS" preprodaje kupcima u FBiH.

Vezane vijesti:

Uhapšen Srđan Ljubojević, generalni direktor Šuma RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije