Hronika

Maloljetnici počinili 70 krivičnih djela

Maloljetnici počinili  70 krivičnih djela
Foto: Ilustracija | Maloljetnici počinili 70 krivičnih djela

BANJALUKA - Na području RS u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 66 maloljetnika koji su izvršili 70 krivičnih djela, a ta brojka se ne smanjuje, budući da je i u uporednom periodu prošle godine bilo isto toliko maloljetničkih krivičnih djela.

Kako su nam potvrdili iz MUP-a RS, od svih krivičnih djela u kojima su učestvovala lica ispod 18 godina, najviše je bilo imovinskih, kojih je bilo 38. Tu, između ostalog, spadaju krađe, provale i ostala djela u kojima je lice pribavilo imovinsku korist.

Druga po brojnosti krivična djala koja su počinili maloljetnici su protiv života i tijela, kojih je u prva tri mjeseca bilo 13.

Ni nedozvoljena sredstva im nisu bila nepoznanica te su evidentirana tri krivična djela u oblasti zloupotreba opojnih droga, dok su dva bila u vezi sa saobraćajem.

Kako su rekli iz MUP-a, u 14 slučajeva u pitanju su ostala krivična djela.

Banjalučki psiholog Aleksandar Milić kaže da su uzrok tome loši uslovi odrastanja, bilo da je to u porodici ili u školi.

"Oni kad ne razvijaju dobre navike i nemaju obaveze, tada nastaje potpuni gubitak interesa i grupišu se jedni sa drugima sa sličnim pogledima, počinju izlaziti pa i krasti. U svakom odjeljenju ima nekoliko takvih upadljivo neaktivnih i upadljivo buntovnih mladih i s njima treba intenzivno raditi preko školskih radionica i aktivnosti gdje se uključuje stručna služba", rekao je Milić za "Nezavisne".

Ističe da se stručne službe u školama  više bave konstatacijama i izvještajima nego konkretnim radom da se ta djeca uključe u što više aktivnosti.

"Isključenje, marginalizacija, slanje u zadnju klupu nije rješenje, tako se gubi nadzor  nad njihovim ponašanjem. Upravo suprotno, treba pojačati intenzivni rad i stručna služba treba bolje sarađivati sa oba roditelja. Dolaze roditelji i traže pomoć, ali ne nailaze na nju u školama, jer su to uglavnom kratki razgovori koji nemaju terapijski karakter", kaže Milić.

Iz MUP-a RS podsjetili su da je lani evidentirano ukupno 308 maloljetnika koji su izvršili ukupno 334 krivična djela.

"Od toga je bilo  247 imovinskih, 26 krivičnih djela protiv života i tijela, osam u oblasti zloupotreba opojnih droga, isto toliko protiv polnog integriteta, devet u vezi sa saobraćajem i 36 ostalih krivičnih djela", kažu u MUP-u RS.

Kada je u pitanju procenat, broj maloljetnih izvršilaca lani je bio veći za 6,6 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Zanimljivo je da opština Lopare sa gotovo 15.000 stanovnika u prošloj godini nije imala nijednog maloljetnika među izvršiocima krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira.

Sa druge strane, na području grada Banjaluka prošle godine evidentirana su 53 maloljetna izvršioca krivičnih djela, što je više za čak 96,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i 20 izvršilaca prekršaja, što je više za 17,6 odsto.

Maloljetnici lani su u Banjaluci izvršili ukupno 62 krivična djela, što je više za 24 odsto u odnosu na 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije