Hronika

Migranti od početka godine počinili 76 incidenata

Migranti od početka godine počinili 76 incidenata
Foto: N.N. | Migranti od početka godine počinili 76 incidenata

VELIKA KLADUŠA - Na području općine Velika Kladuša od početka ove godine zabilježeno je 76 incidenata u kojima su sudjelovali migranti, saopštili su iz Ministarstva unutaršnjih poslova USK.

Kada je riječ o strukturi ovih događaja, evidentirano je osam krivičnih djela, dva narušavanja javnog reda i mira, jedna saobraćajna nezgoda i 65 incidenata u kojima se nisu stekla obilježja krivičnog djela ili prekršaja. U policiji kažu kako se, kada su u pitanju krivična djela, radi najčešće o tučama, razbojništvima i krađama, a zabilježeni su i slučajevi posjedovanja opojnih doga.

Ostali prekršaji se odnose na provale u stambene i druge objekte, sitnije krađe, uznemiravanje građana i slično. Također, u informaciji iz policije se navodi da je među incidentnim slučajevima bilo i samopovređivanja migranata, kao i slučajeva gdje su se žalili da su povrijeđeni od srane policije Reublike Hrvatske prilikom pokušaja da ilegalno pređu preko granice.

Prema policijskim izvještajima, tokom januara broj migranata na području Velike Kladuše se kretao od 600 do 880.

U privremenom humanitarnom centru "Miral", koji se nalazi u Velikoj Kladuši, trenutno boravi 860 stranih državljana iz Afrike i Azije.

Iako u MUP-u USK potvrđuju kako je porastao broj zakonskih prekršaja čiji su počinioci migranti, tvrde kako je bezbjednosno stanje pod kontrolom.

Njihovo mišljenje ne dijele predstavnici lokalnih vlasti koji ukazuju na nesigurnost građana i traže da se rasformira pomenuti prihvatni centar, te migranti izmjeste sa područja ove općine. Ovakav zaključak usvojilo je nedavno Općinske vijeće Velika Kladuša, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, najavljuju velike proteste građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije