Hronika

Milan Poparić, najpoznatiji svjetski kradljivac dijamanata, odrastao u Livnu

Milan Poparić, najpoznatiji svjetski kradljivac dijamanata, odrastao u Livnu
Milan Poparić, najpoznatiji svjetski kradljivac dijamanata, odrastao u Livnu

LIVNO - Član svjetski poznate bande "Pink Panter" Milan Poparić odrastao je u selu Provo nadomak Livna, i to kod bake i djeda, a u tom gradu završio je sedam razreda osnovne škole.

Potvrdili su ovo juče za Dnevni avaz Poparićevi rođaci.

Prema službenim informacijama iz Interpolove potjernice, Poparić je rođen u Kelnu u Njemačkoj, ali je adresu prebivališta prijavio u Livnu, gdje je živio do svoje 13. godine. "Dnevni avaz" juče je pronašao Poparićeve bliže rođake, koji su potvrdili da je Milanovo porijeklo iz BiH, tačnije iz sela Provo.

U početku su se libili razgovarati o ovoj temi, s obzirom na to da je riječ o najtraženijem pljačkašu dijamanata na svijetu, koji se sumnjiči i za posljednju pljačku u Kanu, gdje je otuđeno više od 136 miliona američkih dolara.

Njegov rođak Marinko Poparić kaže da su Milana othranili baka i djed, koji su se brinuli o njegovom odrastanju jer su mu roditelji radili u inostanstvu.

- Milan je kao dječak doveden u Provo. Poslije toga su i njega odveli u inozemstvu. Više ga nismo nikada vidjeli u selu, niti je uopće dolazio. Kako on, tako ni njegova porodica. O njima više niko ništa nije čuo. Ni mi ne znamo šta je bilo s njima - priča Marinko.

Posljednju informaciju o Milanu, kako priča Marinko, saznali su prije nekoliko dana, kada je objavljena vijest da je pobjegao iz zatvora u Švicarskoj te da je osumnjičen za pljačku dijamanta u Kanu.

- Dok je živio u Livnu, bio je fin mladić. Išao je tu u školu, gdje je završio sedam razreda. Ne znamo zbog čega se odlučio na ovaj „posao“ ni zašto se priključio toj bandi. O tome ne bismo da govorimo, jer zaista ništa ne znamo - rekao je Marinko.

Nije u bazi

Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona, kazao je da u CIPS-ovoj bazi podataka ne postoji ime Milana Poparića, niti da je bilo gdje zavedeno da je on državljanin BiH.

- On je možda porijeklom iz Livna, ali mu ovdje nije prebivalište. Nema ga ni u knjigama državljana BiH. Kako je dobio državljanstvo, to je neko drugo pitanje s obzirom na posao kojim se bavi. Moguće je da je državljanstvo dobio nekim ilegalnim putevima. Sve je moguće - kaže Vrdoljak.

O članovima "Pink Pantera"

500 miliona dolara u dragom kamenju opljačkali do sada

200 draguljarnica bilo na meti

90 miliona evra bila teška pljačka Parizu 2008.

60 članova bande učestvuje u pljačkama, prema procjenama Interpola

11 miliona evra opljačkano u Dubaiju 2007. godine.

3 člana bande pobjegla iz zatvora u posljednja tri mjeseca


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije