Hronika

Mostar: Pet i po godina zatvora dileru droge

Mostar: Pet i po godina zatvora dileru droge
Mostar: Pet i po godina zatvora dileru droge

MOSTAR - Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, vijeće Odjela II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine osudilo jeAdisa Burića, optuženog za trgovinu narkoticima, na pet i po godina zatvora.

Podsjećamo, on je u policijskoj akciji „Osoja“ uhapšen u novembru 2013. godine i to na samom izlazu iz BiH dok je pokušavao pobjeći u Njemačku.

On je ovom presudom oglašen krivim za krivično djelo 'Organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama'.

Prema izrečenoj presudi on je proglašen krivim što je u periodu od aprila do novembra 2013. godine organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal koja je organizovana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojnih droga heroin i kokain, pri čemu su Adis Burić i njegovi suučesnici nabavljenu opojnu drogu miješali s drugim supstancama radi povećanja količine.

Ova grupa je nabavljala heroin i kokain koji je stizao preko Sandžaka iz Turske. Sumnja se da su u tim gradovima kupovali čisti heroin za 30 maraka po gramu, da bi ga, uz dodavanje raznih smjesa preprodavali za 40 KM. Ta cijena bi do dolaska na ulicu već bila 50 KM, a kokain dvostruko.

U više navrata policija je u Dubrovniku, Splitu i Rijeci zaticala pošiljke heroina pa je u posljednje vrijeme ukupno zaplijenjeno šest kilograma, a drži se da je toga bilo kudikamo više.

Burić je zbog preprodaje droge višestruko osuđivan pa se tako krajem 2011. godine nalazio u splitskom zatvoru „Bilice“ zbog heroina, a izišao je na slobodu nakon što je Županijski sud u Splitu prihvatio da kuća i dvorište koje njegova djevojka ima u Živogošću vrijede kao garancija.

Buriću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni u izvršenju krivičnog djela. Na osnovu člana 110. i 110.a. KZ BiH od optuženog Adisa Burić oduzima se imovinska korist pribavljena predmetnim krivičnim djelom, saopšteno je iz Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije