Hronika

Muhamed varao Fatu, izgubio imovinu pa ubio advokaticu

Muhamed varao Fatu, izgubio imovinu pa ubio advokaticu
Muhamed varao Fatu, izgubio imovinu pa ubio advokaticu

Advokatica Jasmina Koričić (61) iz Bihaća, koja je mučki ubijena 13. februara na ulazu u svoj ured u naselju Prekounje od podmetnute ručne bombe, stradala zbog bizarnog imovinskog slučaja, podjele imovine nakon brakorazvodne parnice između Muhameda Budimlića i njegove bivše supruge Fate.

Kao što smo već objavili, istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nakon širokih operativnih radnji došli su do više osumnjičenih, a forenzičkom provjerom materijalnih tragova na mjestu ubistva krug osumnjičenih se suzio na 63-godišnjeg Muhameda Budimlića iz mjesta Podgredine kod Cazina.

Budimlić, koji u Podgredinama ima kuću, živi i radi u Salzburgu u Austriji. U Austriji žive i njegov sin Hasan i kćerka Nisveta, a u Cazinu kćerka Mirzeta i bivša supruga Fata. Za sada nema informacija o eventualnom raspisivanju potjernice.

S Hasanom Budimlićem uspostavili smo kontakt nekoliko sati nakon pretresa kuće u Podgredinama, kojem je prisustvovala i Fata.

Na pitanje o ocu, imovinskom sporu i brutalnom ubistvu advokatice Koričić, Hasan je izbjegao direktan odgovor.

“To je duga priča. Rano idem na posao pa se moram odmarati. Čućemo se kasnije”, kazao je.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao „Avaz“, nesretna advokatica više godina je zastupala Muhamedovu bivšu suprugu i njenog i Muhamedovog sina Hasana u sporu zbog podjele porodične kuće u Podgredinama.

Inače, bračni život je okončan, kako smo čuli u selu, nakon što je Fata napustila zajedničku kuću, jer ju je njen tadašnji suprug varao s drugim ženama.

Ovaj imovinski spor traje deset godina, a Muhamed je, da bi spriječio bivšu suprugu da dobije svoj dio, kuću i zemlju sudski preveo na sestru Hasedu Sivić. Tokom mučnih sudskih ročišta bilo je svega, a nakon jednog od njih, kada je bilo jasno da će bivšoj ženi pripasti dio kuće, Muhamed je Fatu pretukao, što je zabilježeno i u policijskim izvještajima, piše Avaz.

Bivšu Muhamedovu suprugu našli smo kod sestre Đule Memić u Cazinu, ali ona nije željela razgovarati.

“Teško joj je, nasekirana je. Ona je u sudskom sporu s Muhamedom samo tražila svoj dio, a eto šta se dogodi”, kazala nam je Fatina sestra.

Muhamedova sestra Haseda Sivić, logično, brani brata.

“Fata je imala sve, živjela je bolje nego iko, ali ga je napustila. Moj brat u mladosti je imao druge žene, muškarac je, ali kasnije nije. On je Fatu molio da ostane, ali nije htjela, a na to ju je nagovorio sin Hasan. Hasan je oca i u Austriji prijavio za nekakvu drogu koja mu je podmetnuta u auto, pa je Muhamed odležao dva mjeseca u zatvoru”, ispričala nam je Haseda.

Ona vjeruje da je “ubistvo advokatice Hasan namjestio ocu”. Kazala je da je njen brat bio u BiH do 26. januara, kada im je umrla sestra Rasima, a onda se morao vratiti u Austriju zbog “štemplanja na arbajtsamtu”.Ali, policijska istraga, kako stvari stoje, kaže da je Muhamed Budimlić krišom došao u BiH i odmah se vratio nakon što je postavio bombu pred ured advokatice Koričić.

Tužilaštvu i MUP-u USK u daljnjem toku istrage predstoji posao privođenja i hapšenja osumnjičenog Muhameda Budimlića. Ako se ne pristane dobrovoljno pojaviti kod nadležne tužiteljice Azre Ibrahimpašić, biće raspisana međunarodna potjernica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije