Hronika

Mujo Smajlović, inspektor Tužilaštva BiH, optužen zbog primanja mita

Mujo Smajlović, inspektor Tužilaštva BiH, optužen zbog primanja mita
Mujo Smajlović, inspektor Tužilaštva BiH, optužen zbog primanja mita

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muje Smajlovića (47), istražioca u ovoj pravosudnoj ustanovi, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i primanje mita od osumnjičenih i optuženih osoba protiv kojih je Tužilaštvo vodilo i još vodi postupke.

Na teret mu se stavlja da je od 2012. do početka ove godine bez znanja, saglasnosti i dozvole tužioca stupao u kontakt s osobama protiv kojih je Tužilaštvo BiH vodilo postupke, te im obećavao brojne pogodnosti i olakšice u njihovim slučajevima, s tim da im je za obećane usluge naplatio oko 10.000 evra i primio nekoliko poklona.

Sve je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, radio bez bilo kakve službene dokumentacije.

"Sprovedenom efikasnom i temeljnom istragom evidentirano je da se optuženi više puta na različitim lokacijama sastajao s osumnjičenim ili optuženim osobama, te prilikom tih susreta od njih preuzimao različite iznose novca, kao i poklone", saopšteno je iz ove institucije.

Dodaju kako su odlučni u otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih kaznenih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinioci ovlaštene službene osobe institucija, koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Tužilaštvo je, inače, uz optužnicu predložilo da se ispita 17 svjedoka i stručnih vještaka, priložene su desetine strana dokaznih materijala, a zatražilo je i da se optuženom oduzme novac, kao i darovi koje je stekao krivičnim djelima.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Mujo Smajlović je u januaru ove godine zajedno sa Robertom Iličićem (35), zvanim Robac, uhapšen u akciji "Druker". Nakon hapšenja odmah je i suspendovan.

S druge strane, Iličić je narko-diler koji je još 2009. godine u odsustvu osuđen u Hrvatskoj na devet godina zatvora zbog prodaje heroina i kokaina, a grupa na čijem je čelu bio na ukupno 37 godina zatvora.  

Kada su Iličićevi mutni poslovi u BiH u pitanju, sumnja se da je trgovao oružjem i eksplozivom, a da mu je Smajlović za novac odavao podatke u slučaju koji je protiv njega vodilo Tužilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije