Hronika

Za 11 mjeseci u RS u saobraćajnim nesrećama poginulo 99 osoba

Za 11 mjeseci u RS u saobraćajnim nesrećama poginulo 99 osoba
Foto: Nezavisne novine | Na drumovima u RS prekinuto 99 života
Bojana Živanić

BANJALUKA - Broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim udesima u periodu januar - novembar lani u RS manji je za 16,1 odsto u odnosu na isti period godinu prije, potvrđeno je u MUP-u RS.

"U prvih 11 mjeseci evidentirano je 89 saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom, u kojima je 99 lica smrtno stradalo", naveli su u MUP-u.
Prema njihovim riječima, u istom periodu 2016. dogodilo se 109 saobraćajnih udesa sa smrtnim posljedicama, u kojima je 119 lica smrtno stradalo.

Navode da su u 500 saobraćajnih nezgoda 582 lica zadobila teške tjelesne povrede. Istakli su da je najčešći uzrok udesa sa smrtnim posljedicama nepropisna i neprilagođena brzina kretanja i to u čak 53,9 odsto slučajeva.

"Strana i pravac kretanja su bili uzrok 10,11 odsto nezgoda, dok je nepoštivanje prvenstva prolaza dovelo do saobraćajne nezgode u 7,86 odsto slučajeva", naglasili su u MUP-u.

Dodali su da su se saobraćajne nesreće s poginulim licima najčešće događale na magistralnim putnim pravcima i na lokalnim putevima.
Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je bitno istaći da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama znatno manji nego 2016.

"Broj smrtno stradalih jeste manji, ali ne možemo biti zadovoljni kad i jedno lice pogine, a kamoli njih 99", istakao je Radović.

Smatra da je do smanjenja broja smrtno stradalih dovela izmjena zakona od prošle godine, kao i intenzivne policijske kontrole.

Prema podacima MUP-a RS u prvih 11 mjeseci 2017. godine 13.700 vozača je zbog prisustva alkohola u krvi isključeno iz saobraćaja.

Stručnjaci saobraćaja kažu se radi i na analizi tzv. crnih tačaka i opasnih mjesta, a nakon što ta mjesta budu sanirana broj nesreća će se smanjiti.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije