Hronika

Na lokalitetu Glamoča uklonjeno 430 mina

Na lokalitetu Glamoča uklonjeno 430 mina
Foto: N.N. | Na lokalitetu Glamoča uklonjeno 430 mina

SARAJEVO - Na lokalitetu Glamoč kod Goražda danas je uklonjeno 430 mina, koje su pronađene prilikom izgradnje puta, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Mine su bile odbačene i zakopane nakon posljednjih ratnih dejstava na ovom području. Iskopane su 424 mine PMR 2 /protivpješadijska rasprskavajuća mina/, pet mina PMA 3 /protivpješadijska antimagnetna mina/ i jedan PROM /protivpješadijska odskočna rasprskavajuća mina.

Iz Građevinske firme "Okac" juče je prijavljeno da su radnici prilikom izvođenja radova na izgradnji puta na lokalitetu Glamoč u blizini goraždanskog sela Podhranjen naišli na nepoznata sredstva za koja su posumnjali da su neeksplodirana ubojita sredstva.

O tome su odmah obavijestili Kantonalnu upravu Civilne zaštite Goražde, a ona policiju i tim Federalne uprave Civilne zaštite "Goražde A".

Tim Federalne uprave Civilne zaštite odmah je izašao na lice mjesta i ustanovio da je riječ o odbačenim i zakopanim minama i da postoji sumnja da ih je još zakopano na ovoj lokaciji.

Pretragu terena i uklanjanje mina zbog mraka kasno sinoć nije bilo moguće nastaviti, pa je policija tokom noći obezbjeđivala ovu lokaciju.

Pripadnici goraždanskih timova Federalne uprave Civilne zaštite rano jutros su sa šefom Odsjeka za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava Seadom Vranom izašli na lice mjesta i započeli akciju pretrage terena, te iskopavanje i uklanjanje pronađenih mina.

U skladu sa standardnim operativnim procedurama, mine će se tokom dana biti transportovane, uskladištene i u narednom periodu uništene na bezbjednoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije