Hronika

Noć kada se bdije uz knjige

Noć kada se bdije uz knjige
Noć kada se bdije uz knjige

Pravi ljubitelji pisane riječi ne čekaju nikakav povod da bi joj posvetili svu svoju ljubav i pažnju. Ipak, oni koji nemaju naviku svakodnevnog čitanja teško da su ostali imuni na knjigu u "Noći knjige", manifestaciji koja je u srijedu naveče prvi put obilježena u nekoliko gradova RS povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

S idejom afirmacije kulture čitanja, podsticanja razgovora o literaturi, te podizanja svijesti o važnosti knjige, "Noć knjige" je otvorila vrata knjižara sve do jedan čas iza ponoći, a omiljene naslove knjigoljupci su mogli nabaviti po sniženim cijenama.

Pod okriljem Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i Doboju preksinoć su organizovani programi predstavljanja i druženja s autorima, čitanje priča i poezije, pa čak i razmjena knjiga.

I dok je jedna čitateljka u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Banjaluci u ruci držala posljednji roman Marija Vargasa Ljose "Diskretni heroj" s namjerom da ga i kupi, iza nje su se polako okupljali književnici i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, koji je istakao da se ovom manifestacijom želi unaprijediti kult čitanja knjige. 

"Na ovaj način mi promovišemo knjigu i postavljamo nove kulturološke standarde", rekao je Mutabdžija.

Kako bi "Noć knjige" u pravom smislu te riječi bila najviše posvećena upravo literarnim redovima, u srijedu su promovisani i novi naslovi banjalučkih književnika. Riječ je o romanima "Brod koji nije plovna lađa" Tihomira Levajca, "Svečana propast vječnosti" Milenka Stojičića, "Samac" Mihajla Orlovića i "Dan bez noći i noć bez dana" Radeta Dimitrijevića.

Trebinjci su u "Noći knjige" uživali u predstavljanju romana mladog autora iz Nevesinja Sergeja Mandića "Zbunjenost ili bajka o ničemu posebnom", koji je izabran među pet najboljih u RS u prošloj godini.

Nikola Šobat, predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, istakao je da su kupci preksinoć uz svaku knjigu dobili i besplatan primjerak još jedne knjige po želji.

"U svakoj knjižari su promovisana djela autora koji žive u opštinama gdje se vrši promocija", rekao je Šobat.

"Noć knjige" u regionu

U Hrvatskoj je organizovana dosad najveća "Noć knjige", a knjižare, izdavači, obrazovne institucije, kulturni centri, muzeji, galerije, udruženja pisaca i ljubitelja knjige - njih ukupno 370 u 156 gradova širom te države - organizovali su programe s ciljem afirmacije novih prostora i načina čitanja i druženja s knjigom. U "Noći knjige" preksinoć su bili budni i čitaoci u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije