Hronika

Objavljen snimak bijega Amela Sejfovića iz sarajevskog zatvora

Objavljen snimak bijega Amela Sejfovića iz sarajevskog zatvora
Foto: Ilustracija | Objavljen snimak bijega Amela Sejfovića iz sarajevskog zatvora

SARAJEVO - U emisiji Mreža Federalne televizije prikazan je snimak bijega Amela Sejfovića iz KPZ-a Miljacka u Sarajevu.

Sejfović je prilikom bijega bio naoružan vatrenim oružjem.

Svi koji su osumnjičeni za pomaganje Sejfoviću su u pritvoru, osim motoriste koji ga je čekao ispred zatvora. Dvojici zatvorskih čuvara i medicinskom tehničaru određen je jednomjesečni pritvor u KPZ-u Zenica.

Podsjećamo, Sejfović je iz zatvora pobjegao 3. septembra, a 11. septembra je uhvaćen u mjestu Buci kod Visokog. Skrivao se u napuštenom mlinu na lokalnom kupalištu na rijeci Fojnici, a prijavio ga je mještanin koji ga je primijetio. Policija je na lokaciji pronašla automatsku pušku i pištolj.

Sejfović je jedan od optuženih za pljačku Rajfajzen banke na Ilidži prilikom koje je smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

Nakon što je uhvaćen u zajedničkoj akciji MUP-a KS, MUP-a ZDK, MUP-a SBK, Federalne uprave policije, Granične policije i OSA-a, prebačen je u KPZ Zenica.

Indicije su da nije izvršen pretres pritvorenika prilikom izlaska iz ćelije. Da je bilo, Sejfović se sa pištoljem ne bi našao na slobodi. Uhapšen je osam dana nakon bjekstva, prenosi federalna.ba.

Uglavnom, unošenje pištolja traži posebnu kazna za pomagača. Jer je pištolj završio u rukama pljačkaša, osumnjičenog za pokušaj ubistva, osobe koja je pucala na policajca i pisala komesaru poruke tipa "Biću primoran da vas pobijem sve".

Zato postoji snimak koji zorno svjedoči o zdravstvenom stanju Amela Sejfovića. Vidno raspoložen, u prisustvu čuvara, komunicira sa jednim od pritvorenika. Vrlo relaksirana atmosfera vladala je na četvrtom spratu Centralnog zatvoru samo 40-ak minuta uoči bjekstva.

I zadržala se do dolaska Nikole Simića, zatvorskog čuvara za kojeg se sumnja da je omogućio bjekstvo Sejfoviću. Snimci pokazuju prisan odnos čuvara Simića i pritvorenika Sejfovića.

Ovo ponašanje nije u skladu sa procedurama koje su vrlo jasne kada je riječ o mjerama koje zatvorski stražar provodi nad pritvorenikom. Potom dvojac kreće ka zatvorskoj ambulanti, a dvadesetak minuta kasnije videonadzor bilježi Sejfovića u šetnji u prizemlju. Prisutni su, sad već suspendovani, zatvorski čuvari Nikola Simić i Armin Delalić.

Sejfović poseže za pištoljem koji je nosio za pasom, repetira ga, grli Simića, zatim sa njim dolazi do kapije II. Sejfović pokušava da otvori elektronska vrata koja vode prema prolazu ka Jadranskoj ulici.

Potom pokušava razbiti stakleni dio dežurane. Onda puca. Bezuspješno. Od Simića potom traži da pritisne taster za otvaranje vrata, što je ovaj i učinio.

Pogledajte snimak:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije