Hronika

Obnovljeno suđenje Turkoviću 2. oktobra

Obnovljeno suđenje Turkoviću 2. oktobra
Obnovljeno suđenje Turkoviću 2. oktobra

SARAJEVO - Početak obnovljenog suđenja Zijadu Turkoviću i drugima počet će 2. oktobra čitanjem optužnice i predlaganjem svjedoka, odlučilo je danas Apelaciono vijeće Suda BiH.

Turković i ostali optuženi su za organizirani kriminal,  neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznude i pranje novca.

Predsjedavajući Vijeća sudija Senadin Bektašević naložio je Tužilaštvu da u roku od tri dana pripremi preciznu optužnicu, te prijedlog redoslijeda saslušavanja svjedoka, te da to dostavi Sudu i odbrani. Dijana Kajmaković, tužiteljica, složila se s prijedlogom da se izvedu svi dokazi, ali da se svjedočenja reprodukuju (odgledaju na video-kaseti). Odbrana Turkovića, prvooptuženog, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića nije se složila s tim prijedlogom, već je tražila  suočavanje pojedinih svjedoka, te da svi ponovo budu ispitani pred novim sudskim vijećem.

Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, najavio je da odbrana ima novog svjedoka i novi dokaz u ovom slučaju. Zatražio je da se provjeri status  svjedoka Isljama Kalendera i Emira Zekovića, jer odbrana nikad nije dobila podatak da li su oni zaštićeni svjedoci ili svjedoci pokajnici. Istakao je da je u toku svjedočenja na suđenju u slučaju "Turković i ostali" izneseno 35 laži svjedoka, te da odbrana u više navrata nije imala priliku da postavlja pitanja. On je juče od Sudskog vijeća zatražio da njegovog klijenta Zijada Turkovića puste iz pritvora, a kao razlog za to je naveo da je Turković već četiri godine u pritvoru, te da je vrijeme da se brani sa slobode.

Advokat Karkin zatražio je da Turkovićevom malodobnom sinu, koji je pošao u prvi razred, bude omogućena mjesečna "potrošačka korpa" jer njegova majka nema zaposlenje, niti imaju ikakvih primanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije