Hronika

Obnovljeno suđenje braći Čavalić

Obnovljeno suđenje braći Čavalić
Obnovljeno suđenje braći Čavalić

DOBOJ - Saslušanjem šest svjedoka Tužilaštva, pred Okružnim sudom u Doboju počelo je obnovljeno suđenje bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, braći Dervišu i Esadu Čavaliću, za zločine nad srpskim civilima počinjene u Derventi.

Svjedok Pero Novaković negirao je navode odbrane da je krajem maja 1992. godine "uhapšen kao aktivni pripadnik MUP-a Republike Srpske u Derventi", prenosi Birn.

Novaković je ispričao da je uhapšen kod svoje kuće kao civil, dok je potvrdio da je u avgustu 1995. godine u policijskoj stanici Derventa dobio uvjerenje da je 29. maja 1992. zarobljen kao aktivni policajac.

"To uvjerenje mi je trebalo za regulisanje statusa i povezivanje radnog staža", pojasnio je Novaković.

Svjedok Mile Kuzmanović je rekao da je od stražara u logoru "Rabić" Almaza Nezirovića naknadno čuo da su zarobljenike, uključujući i njega, u bivšem Domu JNA u Derventi tukla braća Čavalići.

Na pitanje odbrane zašto u iskazima datim tokom istrage nijednom nije pomenuo ubistvo Blagoja Đuraša kao najteži događaj iz Doma JNA, svjedok je odgovorio da o tome nije bio pitan.

Svjedok Vujadin Đekić je ispričao da je u prostoriji Doma JNA u Derventi vidio optužene Čavaliće kada je "grupa od desetak ljudi udarala Blagoja Đuraša".

Odbrana je konstatovala da je na prethodnom suđenju ovaj svjedok rekao da je Đuraša "tuklo pedesetak ljudi", dok ga je optužba podsjetila da je naveo da je "jasno vidio da oštećenog tuku i Čavalići". Đekić je odgovorio da ne može da se sjeti svih detalja.

Svjedok Nedeljko Blagojević je naveo da ga je nakon hapšenja "rukom udaralo lice sa nadimkom Saja", što je nadimak optuženog Deviša Čavalića, koga je poznavao od ranije.

Blagojević je rekao da optuženi nisu učestvovali u maltretiranju zatvorenika u logoru "Rabić", na što je tužilac pročitao raniji iskaz ovog svjedoka "da se maltretiranje zatvorenika nastavilo u 'Rabiću' i da su u tome učestvovali optuženi".

Svjedok Slaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja Đuraša, rekao je da je njegov otac u aprilu 1992. godine "imao status rezervnog pripadnika JNA".

U maju 2013. godine Okružni sud u Doboju osudio je Derviša Čavalića na pet i po, a Esada na pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud Republike Srpske poništio ovu prvostepenu presudu.

Optužba i odbrana su se složile da prihvataju iskaze ostalih svjedoka i vještaka sudske medicine kao i uložene materijalne dokaze sa prethodnog suđenja.

Okružni tužilac Slavko Krulj najavio je da će u narednih sedam dana precizirati optužnicu u skladu sa presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj, kada će biti iznesene završne riječi Tužilaštva i odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije