Hronika

Obnovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi počinje 2. oktobra

Obnovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi počinje 2. oktobra
Obnovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi počinje 2. oktobra

SARAJEVO - Obnovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, nakon ukidanja ranije presude, počeće 2. oktobra, kada bi trebalo da bude pročitana izmijenjena optužnica i date uvodne riječi strana u postupku, odlučeno je na današnjoj statusnoj konferenciji održanoj pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Senadin Begtašević, te članovi Vijeća Miloš Babić i Mirko Božović naložili su postupajućem tužiocu Diani Kajmaković da Sudu dostavi uređenu optužnicu i prijedlog dokaza optužbe.

Kajmakovićeva je u obraćanju Sudu predložila da se dokazi iz prvostepenog postupka zbog ekonomičnosti reprodukuju.

Fahrija Karkin, branilac optuženog Turkovića, i odbrane drugih optuženih zatražili su da se dokazi tokom postupka neposredno izvode, odnosno da saslušaju sve ranije ispitane i nove svjedoke optužbe, te njihovo sučeljavanje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 1. avgusta drugostepenu presudu od 25. aprila u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca Turkovića, Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića i u osuđujućem dijelu ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Turković je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, razbojništvom, pokušajem ubistva, izazivanjem opšte opasnosti, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanjem ubistva, iznuda i pranja novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Stjepanović je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama i razbojništvom i osuđen na kaznu zatvora od 12 godina, dok je Muamer Zahitović proglašen krivim za iznude i pranje novca te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Istom presudom Lakić je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa pripremanjem ubistva, te osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Aljović je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa ubistvom, te osuđen na kaznu zatvora od pet godina, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije