Hronika

Inspekcija o pogibiji u Banjaluci: Radnici nisu bili zaštićeni

Inspekcija o pogibiji u Banjaluci: Radnici nisu bili zaštićeni
Foto: N.N. | Obustavljen rad na banjalučkom gradilištu gdje su poginuli radnici

BANJALUKA - Inspektori rada Republičkog inspektorata utvrdili su da gradilište u banjalučkom naselju Novi Borik gdje su 3. avgusta poginula dva radnika nije obezbijeđeno za siguran rad.

Rekli su ovo u Inspektoratu RS za “Nezavisne” i dodali da gađa na gradilištu nije očišćena od eksera i nije složena.

“Prilazi i prolazi za sva radna mjesta nisu izvedeni tako da se po njima mogu bez smetnje kretati radnici i prevoziti materijal”, istakli su u Inspektoratu.

Da podsjetimo, u ulici Veljka Mlađenovića, u Banjaluci, 3. avgusta nakon pada sa zgrade u izgradnji, dva radnika preduzeća “Led project” d.o.o. Banjaluka, smrtno su stradala.

“S obzirom na utvrđeno činjenično stanje inspektor je zabranio rad radnicima na svim radnim mjestima sa povećanim rizikom na gradilištu (poslovođa, kranista, armirač, glavni tesar, tesar, zidar, glavni zidar, pomoćni radnik)“, pojasnili su u Inspektoratu.

Dodalli su da zabrana traje za vrijeme trajanja okolnosti koje dovode do ugrožavanja zaštite i zdravlja radnika, odnosno dok se svi radnici ne osposobe za bezbjedan i zdrav rad.

Istakli su da je poslodavcu naloženo da izmijeni Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini.

U skladu sa navedenim dozvoljeno je samo izvršenje poslova na uređenju gradilišta.

Inspektor je Zapisnik o izvršenoj kontroli i druge nalaze utvrđene u postupku, dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske radi kompletiranja dokumentacije i dostavljanja iste nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije