Očaj u domu poginulog policajca Muhidina Pivodića: Sve mislim nije mrtav, pojaviće se

N.N. - 04.01.2013 09:09 Foto
Očaj u domu poginulog policajca Muhidina Pivodića: Sve mislim nije mrtav, pojaviće se

SARAJEVO - U skromnom domu nevine žrtve policajca Muhidina Pivodića majka Emina i supruga Nermina shrvane su bolom.

Anelu Ćemi (23), koji je priznao brutalno ubistvo policajca PU Novi Grad Muhidina Pivodića (38), čije je beživotno tijelo pronađeno 31. decembra u ranim jutarnjim satima u službenom vozilu Škoda ispred pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo, određen je jednomjesečni pritvor.

U Pivodićevom domu, kako prenosi Dnevni avaz, majka Emina plakala je iz sveg glasa, žaleći za izgubljenim jedincem.

- Izgubila sam jedino dijete. Ostali su mi samo unuk i snaha, samo njih imam. Sve mislim nije mrtav, pojavit će mi se na vratima, ali mog Dine nema - plačući  je kazala Emina.

Suprugu Nerminu vijest o Muhidinovoj pogibiji dočekala je na poslu.

- Nazvao me je sin Alem i kazao mi: "Mama, babo je poginuo". On je tek šesti razred osnovne škole, kako da mu sve objasnim. On meni kaže: "Dao bih sve da je babo živ", a ja ne znam šta na to sve da odgovorim. Bojala sam se za Muhidina, znala sam da je radio s narkomanima. Svi znamo kakav je njihov mozak. Bio je povučen i zatvoren. Često sam ga pitala plaši li se, a on je odgovarao da ga nije strah. Noć prije mi je kazao da ide osiguravati crkvu sam. Znala sam njegov raspored. Znala sam da je bio sam na tom zadatku u toj pustinji tamo. Molila sam ga da se čuva da ne zaspi, jer je sam, ali ovo je Allahova volja - kroz suze je pričala Nermina te je dodala da se strožije trebaju kažnjavati kriminalci koji nose oružje.

Ona je takođe kazala da strahuje za sebe i dijete, jer je ostala bez supruga koji ih je do sada štitio.

- Policajci su nezaštićeni. Oni su živo meso između nas i kriminalaca. Sebe poturaju da bismo mi mirno spavali, a oni ih ubijaju. Hvala svim Dinim kolegama koji su bili uz nas i pronašli ubicu - kazala je Muhidinova majka Emina.

Pomoć građana

Da je Ćemo ubica, kako "Avaz" saznaje, otkriveno je prvenstveno zahvaljujući saradnji građana i policije. Naime, jedan građanin je javio policiji da je na mjestu ubistva vidio sivi Renault 5.

Tokom uviđaja policija je i u Reljevu, gdje se dogodilo ubistvo, pronašla dijelove retrovizora Renaulta 5, a oštećenja su nastala dok je Ćemo pucao prema Škodi u kojoj je bio Pivodić, a što je potvrdilo riječi očevica.

S obzirom na to da su u rasvjetljavanju ovog ubistva učestvovale sve policijske agencije, njihovi pripadnici su se dali u potragu za sivim Renaultom 5.

Prikupljajući informacije, policija je došla do saznanja da i na području Ilidže osoba koja je odranije poznata policiji posjeduje Renault 5 te su se uputili prema porodičnoj kući Ćeme.

No, Ćemo je minutu prije uspio pobjeći, a pretresom kuće i pratećih objekata pronađen je Renault sa oštećenjima nastalim dok je pucao iz automatske puške te automatsku pušku kao i druge predmete.

No, s druge strane, kako se nezvanično saznaje, nakon što je počinio ovaj gnusni zločin Ćemo je došao kući i kazao majci da je ubio policajca, a nakon toga je pušku očistio i zamotao je u deku, a potom ubacio u sanduk da bi je sakrio.

Za Ćemom je organizovana potjera u pravcu naselja Sokolović-Kolonija, Hrasnica, Butmir, Kotorac, a potom i na području naselja Velešići, gdje je sustignut i uhapšen.

U naselju Sokolović-Kolonija, gdje živi ubica policajca, novinska ekipa nije zatekla nikoga od članova njegove porodice, ali su popričati s komšijama.

- Poznajem Anela i njegovu porodicu. On nije nikada pravio probleme po naselju, koliko je meni poznato. Njegovi roditelji su fini ljudi i dobre komšije. S njima se fino slažem. Znam da je Anel, kada je bio prvi razred srednje škole ili je tek trebao krenuti u prvi razred, imao tešku povredu glave. On je bio s prijateljima u jednoj napuštenoj zgradi i pao je s trećeg sprata. Znam da je jedva preživio i da su ga ljekari operirali 12 sati. Poznato mi je i da je hapšen jer je zapalio neko vozilo. Njegovi roditelji su teško podnijeli ovo što je uradio - kazao je jedan od komšija koji je želio ostati anoniman.

U noći koja je prethodila ubistvu policija je Ćemu zaustavila na Ilidži, gdje su ga kontrolisali, te su mu oduzeli vozačku dozvolu. Izrevoltiran zbog oduzimanja vozačke i plaćanja kazne, policajcima je kazao: Ubit ću večeras policajca".

Tada je iz revolta bacio bombu i u parku u naselju Hrasnica, ali, srećom, nije bilo povrijeđenih. S obzirom na to da u blizini crkve u Reljevu ima porodičnu zemlju i zna da se tu uvijek nalazi policija, automobilom Renault 5 prošao je pored auta u kojem je bio Pivodić.

Vidio je policajca u uniformi, okrenuo auto te se dovezao sa zadnje strane policijskog automobila, a potom kroz zadnju šoferšajbnu ispalio rafal. Tokom saslušanja u policiji priznao je ubistvo, ali je tvrdio da je pucao u lisicu koju je vidio na putu.

Poremećaj ličnosti

- Kod uhapšenog je očigledno prisutan poremećaj ličnosti odnosno struktura ličnosti, kod koje je dominantna sklonost impulsivnom reagiranju, teškoćama u kontroli ponašanja te koja ima lošije moralne i etičke osobine - kazao je Abdulah Kučukalić, šef Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u pitanju je nesposobnost osobe da se uklapa u socijalno dozvoljene oblike ponašanja, što dovodi do isfrustriranosti, naglog reagiranja na neke frustracije kao što je oduzimanje vozačke dozvole.

- Takva osoba reagira impulsivno, ne razmišljajući o posljedicama s kojima se kasnije suočava - dodao je Kučukalić.

Reagovanje Mjesne zajednice

Povodom ubistva policajca, saopštenje za javnost poslao je i Savjet Mjesne zajednice Reljevo.

- Pravoslavna crkva u Reljevu jedini je vjerski objekat na ovom lokalitetu u kojem se vjerska služba obavlja jedanput nedjeljno, kao i svi drugi pravoslavni praznici, a tom prilikom dolaze vjernici s područja Rajlovca, Reljeva, Novog Grada i Vogošće. Na području naše mjesne zajednice realiziran je najveći broj povrataka srpskog prijeratnog stanovništva na području Kantona Sarajevo, a međuljudski odnosi svih konfesija su iznimno dobri. Objekat crkve u potpunosti je sačuvan i u određenom obimu renoviran kao i objekat kuće za paroha. Apelujemo na javnost i medije da u pogledu ubistva policajca ne špekulišu i ne plasiraju informacije da se radi o napadu na našu crkvu, napadu na pravoslavne vjernike, izazivanju straha i slično, nego da uzmu u obzir da je osumnjičeni evidentiran kao počinilac najtežih krivičnih djela. Porodici poginulog policajca Muhidina Pivodića, koji je vršio svoju časnu dužnost, upućujemo najiskrenije saučešće i odajemo najdublje poštovanje - navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Starac se zapalio benzinom

  28.04.2015 20:21 - Z. Čekić

  VELIKA KLADUŠA - Ugljenisano tijelo Hasana Elezovića (67) iz sela Elezovići, kod Velike Kladuše, pronašao je jutros njegov sin u pomoćnom objektu porodične kuće i o tome obavijestio policiju.

 • Istraga o terorističkom napadu: U Kalesiji uhapšen vehabija

  28.04.2015 18:06 - Srna

  SARAJEVO - Kasim Mehidić uhapšen je danas u Kalesiji u okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrdili su Srni izvori bliski agencijama za provođenje zakona u BiH.

 • Objesio se devetnaestogodišnji mladić

  28.04.2015 17:21 - Srna

  TUZLA - Devetnaestogodišnji mladić čiji su inicijali T.G. iz Tuzle objesio se u tuzlanskom naselju Solina, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 • Teroristički napad u Zvorniku: Novo hapšenje, u toku pretresi

  28.04.2015 16:52 - Srna

  SARAJEVO - U nastavku aktivnosti u okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku uhapšeno je lice K.M, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

 • OBA u petak upozorila na mogući teroristički akt

  28.04.2015 16:12 - Srna

  SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH u petak, 24. aprila, upozorila je policijske agencije u BiH na "mogući teroristički akt".

 • Krivična prijava protiv Ante Krajine

  28.04.2015 16:08 - Srna

  SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika u BiH sutra će predati Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv Ante Krajine, koji je od marta 2011. do marta 2015. godine obavljao funkciju ministra finansija Federacije BiH.

 • Uklonjena zastava Armije RBiH sa Trebevića

  28.04.2015 15:34 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Policijske stanice Pale uklonili su zastavu sa ratnim obilježjima Armije RBiH, koja je bila postavljena na Trebeviću, u neposrednoj blizini relejne stanice, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

 • Djevojke iz BiH, Srbije i Hrvatske se prostituisale u Njemačkoj

  28.04.2015 15:27 - Fena

  ZAGREB - Uskok je podigao optužnicu protiv petorice pripadnika međunarodne kriminalne grupe, koja je od jula prošle godine angažovala više djevojaka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine radi prostitucije po hotelima u Njemačkoj.

 • Brat ubijenog policajca: U šoku sam, majka ovo neće preživjeti!

  28.04.2015 15:18 - N.N.

  Anđelko Đurić, brat ubijenog policajca, izjavio je da su svi članovi porodice u očaju i da su njegovog brata ubili isti oni koji su i njegovog oca u prošlom ratu.

 • Oca ubijenog policajca ubili pripadnici Armije RBiH

  28.04.2015 14:57 - Srna

  ZVORNIK - Nikolu Đurića, oca policajca Dragana ubijenog u terorističkom napadu u Zvorniku, 20. juna 1992. godine ubili su pripadnici Armije RBiH dok je zajedno sa ostalim mještanima branio svoje selo Željova, u opštini Banovići.

 • Ćukovima ukinuta oslobađajuća presuda

  28.04.2015 14:52 - Srna

  SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Ivica i Damir Ćuk i preduzeće "Elipsa" za trgovinu i usluge iz Posušja oslobođeni optužbi za poresku utaju višu od 200.000 KM.

 • Povrijeđena jedanaestogodišnja djevojčica

  28.04.2015 14:45 - Srna

  BIJELJINA- Jedanaestogodišnja djevojčica povrijeđena je danas u Bijeljini kada ju je u Ulici neznanih junaka udario automobil koji je vozila devetnaestogodišnjakinja, potvrđeno je Srni u Centru javne bezbjednosti Bijeljina.

 • Bivši direktor škole koju je pohađao Ibrić: Kao učenik je uvijek bio nezadovoljan

  28.04.2015 14:12 - N.N.

  Nerdin Ibrić koji je poginuo u sinoćnjem napadu na zvorničku policiju pohađao je Srednjoškolski centar "Petar Kočić".

 • Preplašena komšinica napadača: Bilo je gore nego u horor filmovima

  28.04.2015 14:05 - N.N.

  Stanovnici sela u kojem je živio napadač na policajce u Zvorniku pričaju za Al Jazeeru o svom komšiji.

 • Vasić: Napadač imao lovačku pušku, sačmaricu i pištolj

  28.04.2015 13:36 - Srna

  ZVORNIK - Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da su tokom noći u mjestu Kučić Kula kod Zvornika, gdje je živio izvršilac terorističkog napada, uviđaj izvršili pripadnici MUP-a Republike Srpske, Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Sipe i Tužilaštva BiH s ciljem da se sa lica mjesta pruzmu dokazi i identifikuje napadač.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.