Hronika

Očaj u domu poginulog policajca Muhidina Pivodića: Sve mislim nije mrtav, pojaviće se

Očaj u domu poginulog policajca Muhidina Pivodića: Sve mislim nije mrtav, pojaviće se
Očaj u domu poginulog policajca Muhidina Pivodića: Sve mislim nije mrtav, pojaviće se

SARAJEVO - U skromnom domu nevine žrtve policajca Muhidina Pivodića majka Emina i supruga Nermina shrvane su bolom.

Anelu Ćemi (23), koji je priznao brutalno ubistvo policajca PU Novi Grad Muhidina Pivodića (38), čije je beživotno tijelo pronađeno 31. decembra u ranim jutarnjim satima u službenom vozilu Škoda ispred pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo, određen je jednomjesečni pritvor.

U Pivodićevom domu, kako prenosi Dnevni avaz, majka Emina plakala je iz sveg glasa, žaleći za izgubljenim jedincem.

- Izgubila sam jedino dijete. Ostali su mi samo unuk i snaha, samo njih imam. Sve mislim nije mrtav, pojavit će mi se na vratima, ali mog Dine nema - plačući  je kazala Emina.

Suprugu Nerminu vijest o Muhidinovoj pogibiji dočekala je na poslu.

- Nazvao me je sin Alem i kazao mi: "Mama, babo je poginuo". On je tek šesti razred osnovne škole, kako da mu sve objasnim. On meni kaže: "Dao bih sve da je babo živ", a ja ne znam šta na to sve da odgovorim. Bojala sam se za Muhidina, znala sam da je radio s narkomanima. Svi znamo kakav je njihov mozak. Bio je povučen i zatvoren. Često sam ga pitala plaši li se, a on je odgovarao da ga nije strah. Noć prije mi je kazao da ide osiguravati crkvu sam. Znala sam njegov raspored. Znala sam da je bio sam na tom zadatku u toj pustinji tamo. Molila sam ga da se čuva da ne zaspi, jer je sam, ali ovo je Allahova volja - kroz suze je pričala Nermina te je dodala da se strožije trebaju kažnjavati kriminalci koji nose oružje.

Ona je takođe kazala da strahuje za sebe i dijete, jer je ostala bez supruga koji ih je do sada štitio.

- Policajci su nezaštićeni. Oni su živo meso između nas i kriminalaca. Sebe poturaju da bismo mi mirno spavali, a oni ih ubijaju. Hvala svim Dinim kolegama koji su bili uz nas i pronašli ubicu - kazala je Muhidinova majka Emina.

Pomoć građana

Da je Ćemo ubica, kako "Avaz" saznaje, otkriveno je prvenstveno zahvaljujući saradnji građana i policije. Naime, jedan građanin je javio policiji da je na mjestu ubistva vidio sivi Renault 5.

Tokom uviđaja policija je i u Reljevu, gdje se dogodilo ubistvo, pronašla dijelove retrovizora Renaulta 5, a oštećenja su nastala dok je Ćemo pucao prema Škodi u kojoj je bio Pivodić, a što je potvrdilo riječi očevica.

S obzirom na to da su u rasvjetljavanju ovog ubistva učestvovale sve policijske agencije, njihovi pripadnici su se dali u potragu za sivim Renaultom 5.

Prikupljajući informacije, policija je došla do saznanja da i na području Ilidže osoba koja je odranije poznata policiji posjeduje Renault 5 te su se uputili prema porodičnoj kući Ćeme.

No, Ćemo je minutu prije uspio pobjeći, a pretresom kuće i pratećih objekata pronađen je Renault sa oštećenjima nastalim dok je pucao iz automatske puške te automatsku pušku kao i druge predmete.

No, s druge strane, kako se nezvanično saznaje, nakon što je počinio ovaj gnusni zločin Ćemo je došao kući i kazao majci da je ubio policajca, a nakon toga je pušku očistio i zamotao je u deku, a potom ubacio u sanduk da bi je sakrio.

Za Ćemom je organizovana potjera u pravcu naselja Sokolović-Kolonija, Hrasnica, Butmir, Kotorac, a potom i na području naselja Velešići, gdje je sustignut i uhapšen.

U naselju Sokolović-Kolonija, gdje živi ubica policajca, novinska ekipa nije zatekla nikoga od članova njegove porodice, ali su popričati s komšijama.

- Poznajem Anela i njegovu porodicu. On nije nikada pravio probleme po naselju, koliko je meni poznato. Njegovi roditelji su fini ljudi i dobre komšije. S njima se fino slažem. Znam da je Anel, kada je bio prvi razred srednje škole ili je tek trebao krenuti u prvi razred, imao tešku povredu glave. On je bio s prijateljima u jednoj napuštenoj zgradi i pao je s trećeg sprata. Znam da je jedva preživio i da su ga ljekari operirali 12 sati. Poznato mi je i da je hapšen jer je zapalio neko vozilo. Njegovi roditelji su teško podnijeli ovo što je uradio - kazao je jedan od komšija koji je želio ostati anoniman.

U noći koja je prethodila ubistvu policija je Ćemu zaustavila na Ilidži, gdje su ga kontrolisali, te su mu oduzeli vozačku dozvolu. Izrevoltiran zbog oduzimanja vozačke i plaćanja kazne, policajcima je kazao: Ubit ću večeras policajca".

Tada je iz revolta bacio bombu i u parku u naselju Hrasnica, ali, srećom, nije bilo povrijeđenih. S obzirom na to da u blizini crkve u Reljevu ima porodičnu zemlju i zna da se tu uvijek nalazi policija, automobilom Renault 5 prošao je pored auta u kojem je bio Pivodić.

Vidio je policajca u uniformi, okrenuo auto te se dovezao sa zadnje strane policijskog automobila, a potom kroz zadnju šoferšajbnu ispalio rafal. Tokom saslušanja u policiji priznao je ubistvo, ali je tvrdio da je pucao u lisicu koju je vidio na putu.

Poremećaj ličnosti

- Kod uhapšenog je očigledno prisutan poremećaj ličnosti odnosno struktura ličnosti, kod koje je dominantna sklonost impulsivnom reagiranju, teškoćama u kontroli ponašanja te koja ima lošije moralne i etičke osobine - kazao je Abdulah Kučukalić, šef Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u pitanju je nesposobnost osobe da se uklapa u socijalno dozvoljene oblike ponašanja, što dovodi do isfrustriranosti, naglog reagiranja na neke frustracije kao što je oduzimanje vozačke dozvole.

- Takva osoba reagira impulsivno, ne razmišljajući o posljedicama s kojima se kasnije suočava - dodao je Kučukalić.

Reagovanje Mjesne zajednice

Povodom ubistva policajca, saopštenje za javnost poslao je i Savjet Mjesne zajednice Reljevo.

- Pravoslavna crkva u Reljevu jedini je vjerski objekat na ovom lokalitetu u kojem se vjerska služba obavlja jedanput nedjeljno, kao i svi drugi pravoslavni praznici, a tom prilikom dolaze vjernici s područja Rajlovca, Reljeva, Novog Grada i Vogošće. Na području naše mjesne zajednice realiziran je najveći broj povrataka srpskog prijeratnog stanovništva na području Kantona Sarajevo, a međuljudski odnosi svih konfesija su iznimno dobri. Objekat crkve u potpunosti je sačuvan i u određenom obimu renoviran kao i objekat kuće za paroha. Apelujemo na javnost i medije da u pogledu ubistva policajca ne špekulišu i ne plasiraju informacije da se radi o napadu na našu crkvu, napadu na pravoslavne vjernike, izazivanju straha i slično, nego da uzmu u obzir da je osumnjičeni evidentiran kao počinilac najtežih krivičnih djela. Porodici poginulog policajca Muhidina Pivodića, koji je vršio svoju časnu dužnost, upućujemo najiskrenije saučešće i odajemo najdublje poštovanje - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije