Hronika

Od početka godine ukradeno 19 bicikala u RS

Od početka godine ukradeno 19 bicikala u RS
Foto: Ilustracija | Od početka godine ukradeno 19 bicikala u RS

BANJALUKA - Na području RS evidentirano je 19 slučajeva krađe bicikala od početka ove godine, od kojih je 12 rasvijetljeno.

Jedna Banjalučanka nam je rekla da je njenom momku bicikl ukraden iz ulaznog hodnika zgrade, te da se nije nadao da će i tu "ordinirati" lopovi.

"Kako bi građani zaštitili bicikl od krađe neophodno je izabrati adekvatno mjesto za njegovo ostavljanje i zaključavanje, a najbolje mjesto za držanje bicikla je u kući, odnosno na nekom nepristupačnom mjestu i nevidljivom za znatiželjne, a ne u tzv. sigurne garaže, u koje se može lakše pristupiti", savjetuju u MUP-u RS.

Upozorili su da, ukoliko građani bicikl ostavljaju na javnom mjestu, trebalo bi da ga pričvrste sajlama za biciklističke stubove koji su pričvršćeni za tlo, te su često predmet nadzora.

"Savjetujemo da prethodno provjerite da li je stub pričvršćen za tlo, a bicikl je najbolje vezati pričvršćivanjem zadnjeg točka kroz zadnji trougao na ramu za nepomični predmet, a zatim privezati i prednji točak", navode u MUP-u.

Kako su pojasnili, veći broj prepreka povećava period potreban za onesposobljavanje zaštite na biciklu, povećava mogućnost da se lice zatekne u toku izvršenja krivičnog djela, te da se, kako kažu, preventivno djeluje na izvršioca.

Naveli su da je preporučljivo negdje u biciklu, npr. u upravljač, postolje, sjedište ili unutar točka, ostaviti papir sa ličnim podacima, kako bi vlasnici, kako kažu, lako mogli dokazati da je riječ o njihovom biciklu.

"Savjetujemo da krađu bicikla prijavite policiji, a poželjno je da vlasnici imaju serijski broj i fotografiju svog bicikla, kako bi se, ukoliko dođe do krađe, na osnovu ovih podataka on identifikovao i vratio vlasniku", naglasili su u MUP-u.

Marinko S. iz Novog Grada rekao je da svoj bicikl obavezno unosi tokom noći u stan i ostavlja ga na balkonu.

"To mi je jedino prevozno sredstvo i ne mogu zamisliti da ostanem bez njega", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije