Hronika

Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona KM

Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona KM
Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona KM

SARAJEVO - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u nastavku akcije kodnog naziva "Džoker" privremeno su oduzeli robu kineskog porijekla, vrijednu 2,2 miliona KM.

Riječ je o akciji u sklopu koje je ranije pretreseno 18 poslovnih saradnika firme "Anelsis BH" iz Sarajeva, vlasništvo prvoosumnjičenog Adina Subašića, kojeg terete za milionsku utaju poreza prilikom uvoza renomiranih parfema, a tada su, uz Subašića, uhapšeni još i Azra Subašić, Ivana Miličević, Davor Tukić i Džemal Škrije.

Kako je saopšteno iz UIO BiH, u nastavku akcije, na području Regionalnog centra u Tuzli, aktivnosti su sprovedene u 13 objekata na tržnici "Arizona", koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana.

Osim toga, na području Regionalnog centra UIO u Sarajevu službenici UIO BiH vršili su provjere poslovanja pet obveznika.

"Otkrivena je velika količina robe kineskog porijekla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, što znači da postoji sumnja da je roba uvezena na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine - carina i PDV", saopštili su iz UIO BiH.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH, ističe da je roba privremeno oduzeta i, kako dodaje, u svakom pojedinačnom postupku pred nadležnim sudovima biće utvrđeno eventualno postojanje prekršajnih odnosno krivičnih djela.

"Prilikom kontrola i oduzimanja robe na tržnici 'Arizona', akciji službenika UIO prisustvovao je i ambasador Kine u BiH, kojem su službenici UIO BiH pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaključeno da će biti održan i sastanak ambasadora i direktora UIO", kaže Kovačević.

Podsjetimo, akcija kodnog naziva "Džoker" započela je 25. marta, kada su uhapšeni Subašić i ostali, ali njegova firma "češljana" je i krajem prošle godine, kada su službenici UIO BiH u Sarajevu oduzeli oko 22.000 raznih parfema svjetski poznatih proizvođača.

Tada je preduzeće "Anelsis" prijavilo za carinjenje pošiljku u kojoj su bili prijavljeni kineski dezodoransi vrijedni 0,71 evro po komadu, ali je detaljnim pregledom otkriveno više od osam tona raznih parfema svjetski poznatih proizvođača, ukupne tržišne vrijednosti 1,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije