Hronika

Oduzeti "lažni" mobilni telefoni vrijedni 100.000 maraka

Oduzeti "lažni" mobilni telefoni vrijedni 100.000 maraka
Foto: N.N. | Oduzeti "lažni" mobilni telefoni vrijedni 100.000 maraka

SARAJEVO - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Sarajevo oduzeli su veću količinu mobilnih telefona zbog povrede intelektualnog vlasništva i povrede žiga.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Sarajevo, uz saradnju sa kolegama iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo zaustavili su uvoz 1.400 mobilnih telefona iz Kine kojim svojim izgledom asociraju na robnu marku mobilnih telefona NOKIA.

Roba je privremeno zadržana pod carinskim nadzorom, te se vodi propisani postupak preduzimanja carinskih mjera zaštite intelektualne svojine u skladu s odredbama Zakona o žigu i Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga. Tržišne vrijednosti privremeno oduzete robe se procjenjuje na oko 100.000 KM.

Prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu sa važećim propisima, štite se prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, industrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka. Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje.

Drugim riječima, ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nosioca prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riječ o falsifikatu ili nije. Ukoliko se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO predmetnu robu zadržava, sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije