Hronika

Ojadio "Vode Srpske" za 2,6 miliona KM

Ojadio "Vode Srpske" za 2,6 miliona KM
Ojadio "Vode Srpske" za 2,6 miliona KM

BIJELJINA - Bijeljinska policija podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv Branislava Blagojevića (52), bivšeg direktora Republičke direkcije za vode, a koja sada nosi naziv "Vode Srpske", zbog sumnje da je ovo preduzeće ojadio za čak 2,6 miliona KM.

Iz CJB Bijeljina su, navodeći njegove inicijale, saopštili da Blagojevića sumnjiče da je od 2004. do 2010. zloupotrijebio svoj položaj i spomenuto preduzeće oštetio za višemilionske iznose prilikom izrade takozvane karte erozije.

"On je postupao suprotno Pravilniku o načinu održavanja riječnog korita i vodnog zemljišta i zakonskim odredbama", kazali su u policiji.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi kazao je da Blagojević nije zaključio osnovni ugovor za izradu takozvane karte erozije.

"On je zaključivao pojedinačne ugovore sa nekim izvođačima radova, a u kojima nije precizirano koja je vrijednost i kakvi su u pitanju radovi. Takođe, nije naveden ni rok za izradu elaborata u cjelini", kazao je naš izvor.

Dodaje da Blagojević nije dobijao ni fakture u kojim je trebalo da piše koje konkretno poslove rade izvođači.

"Prihvatao je uopštene fakture, u kojima stoji da je, na primjer, urađeno 20 procenata posla, ali ne i šta je konkretno urađeno. Takođe, Republička direkcija za vode kao naručilac posla nikad nije dobila elaborat za upotrebu", pojasnio je naš izvor.

Inače, Blagojević i danas radi u ovom preduzeću kao građevinski inženjer na poslovima višeg stručnog saradnika.

Dragan Anđelić, direktor "Voda Srpske", nije htio komentarisati prijavu jer, kako kaže, još je nije dobio.

"Ako se utvrdi da je Blagojević počinio nedjelo u preduzeću, protiv njega će biti preduzete mjere u skladu sa zakonom", istakao je Anđelić.

Podsjećamo da je prošle godine podnesen izvještaj i protiv Anđelića, koji je takođe oštetio ovo preduzeće, ali za četvrtinu manje od Blagojevića, tačnije za 237.463 marke.

Anđelića sumnjiče da je krivično djelo počinio u toku 2012. i 2013. godine prilikom izbora izvođača tekućeg održavanja vodoprivrednih objekata.

Anđelić je tokom 2013. zaključio blizu stotinu ugovora, a da nije ispoštovao odredbe Zakona o javnim nabavkama. Ti ugovori su vrijedni blizu tri miliona maraka, a odnose se na nabavku robe i raspisivanje konkursa za izvođače radova. Prema nekim ranijim nezvaničnim informacijama, Anđelić je za razne poslove, umjesto putem raspisanog javnog poziva, izvođače radova birao putem direktnih sporazuma s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije