Hronika

Okončani pretresi u akciji "Nasljednik": U potragu za drogom vodili i psa

Okončani pretresi u akciji "Nasljednik": U potragu za drogom vodili i psa
Foto: N.N. | Okončani pretresi u akciji "Nasljednik": U potragu za drogom vodili i psa

PALE - I službeni pas Granične policije BiH, s vodičem, korišten je u pretresu u Palama, u sklopu akcije "Nasljednik", tokom koje je pronađena veća količina marihuane i skanka, a uhapšena su tri lica.

U toj akciji, pored Stjepana Lazarevića Brace (65) iz Pala, oca ubijenog Miroslava Lazarevića (32), pohapšeni su i Bojan Segić zvani Debeli (41) iz Prnjavora, te Vlastimir Tomić (58) zvani Šuker - Šuca iz Valjeva.

Uz ostalo, terete ih da su, u simuliranom otkupu, narkotike dva puta prodali i prikrivenim istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pretresene su dvije lokacije u Istočnom Sarajevu te po jedna u Palama, Prnjavoru i Banjaluci.

Zaplijenjeno je 8.837 grama materije koja asocira na marihuanu ili skank. Oduzeti su auto škoda fabija, digitalna vaga te tri kartonske kutije sa 42 kilograma praha agrostemin, koji se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji i koji je prokrijumčarena iz Srbije riječnim tokom.

Nađeno je i oduzeto 15 metaka te pet lovačkih patrona, a zaplijenjene su i dvije male kašike s tragovima nepoznate materije, te oko kilogram zasad nepoznatog praha.

Osim toga, privremeno su oduzeti i mobilni telefoni, laptop, procesor, skener, štampač, SIM kartice, pečati, poslovna dokumentacija, bankovne karice, fakture, lični dokumenti, interne evidencije, bilješke i slično.

Osumnjičeni su predati Tužilaštvu BiH. Cilj akcije bio je obračun sa švercerima droge, koja je iz Albanije preko Crne Gore prebacivana u BiH. Ovdje je dio ostajao, dok je dio krijumčaren prema državama zapadne Evrope, gdje kilogram na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od 3.000 evra.

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora uhapšenima.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su mjere pritvora predložene zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a za jednog osumnjičenog i zbog opasnosti od bjekstva. 

Šverc je, kako se sumnja, trajao od juna 2016. pa sve do ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije