Hronika

Opada stopa kriminaliteta

Opada stopa kriminaliteta
Opada stopa kriminaliteta

BANJALUKA - Broj krivičnih djela u Republici Srpskoj je u opadanju, a stopa kriminaliteta je u 2014. godini bila najniža u posljednjih nekoliko godina, istakli su Dragan Lukač, prvi čovjek MUP-a RS, i Gojko Vasić, direktor policije RS, predstavljajući rezultate u prošloj godini.

"U oblasti opšteg kriminaliteta ističe se smanjenje broja imovinskih krivičnih djela za 10,5 odsto i zadržavanje visokog koeficijenta rasvijetljenosti krivičnih djela protiv života i tijela od 97,2 odsto. Borba protiv organizovanog kriminala realizovana je kroz 51 operativnu akciju, kojom je obuhvaćeno 27 kriminalnih grupa s različitim stepenom organizovanosti i povezanosti s inostranstvom", kazao je Lukač.

Kako je rekao, otkriveno je 550 krivičnih djela privrednog kriminala, s procijenjenom materijalnom štetom većom od 28 miliona KM, dok iznos trajno oduzete imovine u 2014. godini prelazi 14 miliona maraka.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, kazao je kako je u toku prošle godine rasvijetljeno i oko 670 krivičnih djela opšteg kriminaliteta zaostalih iz prošlog perioda.

"Što se tiče teških krivičnih djela, najvažnije je da sve ide uspješno i da držimo pod kontrolom taj dio borbe protitv kriminala. Krađe vozila i teške krađe sa velikim materijalnim posljedicama imaju najnižu stopu u odnosu na okruženje", kazao je Vasić i dodao kako su u prošloj godini dva ubistva ostala nerazriješena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije