Hronika

Optužnica protiv 26 švercera cigareta

Optužnica protiv 26 švercera cigareta
Optužnica protiv 26 švercera cigareta

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 26 osoba u okviru predmeta "Bald", koja ih tereti za organizovani kriminal u vezi s krijumčarenjem i rasturanjem velike količine neocarinjenih cigareta, vrijednih oko 400.000 KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH s opsežnim dokaznim materijalom, koji je prikupljen tokom istrage u ovom predmetu.

U okviru ovog predmata optužen je organizator kriminalne grupe Miroslav Rakić zvani Ćelo iz Bosanskog Šamca, koji je u Hrvatskoj osuđivan zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

Optuženi su i njegovi saradnici Vladislav Anđelić, Goran Kobaš, Miroslav Maksimović, Aleksandar Samardžić, Miladin Jokić, Stanko Grabovac, Veselin Popović, Miroslav Folvarek, Petra Ponjević, Dragan Ponjević, Emir Eminović, Milan Grgić, Rasim Eminović, Milenko Perić, Šefik Pivić, Drago Perić, Radomir Đekić, Vukota Bojović, Dragan Šinik, Milan Samardžić, Zdravko Vujović, Uglješa Elčić, Desimir Ivanović, Mirko Pržulj i Krsto Gašević.

Navedenu grupu, na čelu s Ćelom, terete da je u periodu od aprila 2011. do marta 2012. godine vršila prenos i preprodaju  cigareta, najmanje 314 kartona, odnosno 15.725 šteka cigareta u vrijednosti 392.500 maraka.

Rakićeva grupa vršila je prebacivanje cigareta preko carinske linije, te je prodavala preprodavcima iz Hrvatske. Grupa koju je organizovao Miladin Jokić vršila je nabavku cigareta od Veselina Popovića iz Srbije. Cigarete su najčešće švercovali iz Srbije, Kosova i Crne Gore. Dio cigareta prodavan je na ilegalnom tržištu u BiH, dok je ostatak švercerskim kanalima prebacivan u Hrvatsku i dalje u druge zemlje.

Granična policija BiH je ovaj lanac švercera cigareta koji su neplaćanjem carina dvije godine pelješili budžet razbila u oktobru 2012. godine.

Zapravo, riječ je o nekoliko dobro organizovanih grupa koje su imale jasno podijeljena zaduženja u međusobnoj povezanosti i zajedno su činile jaku mrežu švercera i preprodavača cigareta u višemilionskim iznosima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije